Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki tortowej Lewiatan,
- 80 g cukru pudru,
- 120 g schłodzonego masła,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
Nadzienie:
- budyń śmietankowy Delecta,
- 450 ml mleka 2%,
- 3 łyżki cukru,
- 400 g malin,
- połówki brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan,
- kilka listków mięty,
- 8 foremek na babeczki o średnicy 5 cm,
- 8 papierowych foremek na babeczki (papilotek).
Sposób przygotowania:
Ciasto: dokładnie i szybko zagnieć wszystkie składniki. Następnie owiń przygotowaną masę w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W międzyczasie powkładaj papilotki do foremek na babeczki. Kiedy upłynie godzina, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 8 części i wyklej nimi dno oraz boki foremek.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw foremki z ciastem. Piecz je około 15-20 minut, aż do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź babeczki i wyjmij je z foremek.
Nadzienie: umyj i osusz owoce, brzoskwinie odsącz, a następnie pokrój na kawałki.
Wymieszaj budyń z połową szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej do niego rozprowadzony budyń, a następnie gotuj przez chwilę. Przykryj budyń folią, by nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia.
Następnie napełnij babeczki budyniem, udekoruj owocami i miętą.
Smacznego!
Więcej przepisów: Gotuję z Lewiatanem!
Najnowsze promocje: gazetka Lewiatan!
Polub nas na Facebooku