Barszcz biały na chrzanie

Barszcz biały na chrzanie


Składniki:

    • 6 jajek ugotowanych na twardo,
    • 30 dag surowej białej kiełbasy Sokołów,
    • 10 dag boczku wędzonego,
    • 10 dag kiełbasy śląskiej,
    • dwie małe cebule,
    • 5 łyżeczek chrzanu tartego Lewiatan,
    • 25 ml śmietany Primo 18%,
    • 3 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan,
    • kilka ziarenek ziela angielskiego Lewiatan,
    • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego Lewiatan,
    • sól,
    • pieprz,
    • świeże zioła,
    • 2 łyżki oleju Bakoma-Komagra,
    • cytryna.


Sposób przygotowania:
Pokrój boczek i kiełbasę śląską. Na patelni rozgrzej olej Bakoma-Komagra i podsmaż na nim wędliny, aż będą rumiane. Cebulę przekrój na pół, a następnie podpiecz je na suchej patelni. Białą kiełbasę włóż do garnka i dodaj podsmażone wędliny oraz cebulę.
Dodaj ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, a następnie przecedź wywar.
Wymieszaj śmietanę z mąką. Do wywaru dodaj chrzan i wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Wszystko gotuj przez około 15 minut. Dopraw wywar solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj do wywaru wcześniej ugotowane wędliny.
Zupę podawaj z jakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego!


Chcesz przygotować barszcz biały na chrzanie? Zajrzyj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i sprawdź, które produkty z przepisu kupisz u nas taniej!