Cebule nadziewane wieprzowiną

Cebule nadziewane wieprzowiną


Składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 350 g mielonej wieprzowiny,
  • sucha bułka kajzerka,
  • mleko 1,5 proc. Lewiatan do namoczenia bułek,
  • 2 jajka,
  • 30 g masła klarowanego Mlekovita,
  • sól i pieprz mielony Lewiatan,
  • 100 g sera żółtego do posypania.

Sposób przygotowania:

Obierz cebule oraz podgotuj je przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Poczekaj, aż ostygną, a następnie zetnij wierzch każdej i wydrąż środek tak, by zostawić dwie warstwy miąższu.

Wydrążony miąższ zmiel, a potem podsmaż na maśle. Dodaj do niego mięso i dopraw do smaku. Całość podsmażaj ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij farsz z gazu i zostaw go do ostudzenia.

W międzyczasie namocz bułkę w mleku i gdy zmięknie, dodaj do farszu wraz z jajkami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nadziej cebule farszem, posyp startym serem i piecz do momentu, aż cebule się zrumienią.

Smacznego!


 

Najnowsze przepisy na wyciągnięcie ręki-  Gotuję z Lewiatanem!

Gazetka Lewiatan bądź na bieżąco z promocjami

Polub nas na Facebooku