Domowe lody śmietankowe i czekoladowe

Domowe lody śmietankowe i czekoladowe

domowe lody śmietankowe i czekoladowe
Gdy upały nie odpuszczają, a pogoda na najbliższe dni pokazuje, że temperatura wcale się nie zmniejszy, z chęcią sięgamy po orzeźwiające smakołyki. Jeden z nich warto przygotować własnoręcznie w domu – wbrew pozorom nie zajmie nam to dużo czasu. Sprawdź, jak zrobić idealny deser na gorące dni, jakim są lody. Dziś w klasycznych oraz lubianych wersjach – śmietankowej i czekoladowej.

Domowe lody śmietankowe – parę słów wstępu

Lody to popularny deser, który coraz chętniej przygotowujemy własnoręcznie w domu. Jednak zanim weźmiesz się za robienie przepisu, warto uporządkować kilka kwestii.

Po pierwsze – w Internecie znajdziesz masę przepisów na domowe lody śmietankowe i czekoladowe. Niektóre z nich będą wymagały użycia maszyny do produkcji lodów, inne nie. Do przygotowania naszych przepisów nie potrzebujesz specjalnego urządzenia, do wymieszania masy wystarczy Ci mikser.

Poza tym przepisy na lody śmietankowe (i czekoladowe też) możemy podzielić na 2 grupy, w zależności od tego, czy użyjesz do nich żółtka, czy nie.

  • Lody w stylu francuskim – robione na bazie żółtek połączonych ze śmietanką i dodatkami; wyróżniają się gładką oraz aksamitną konsystencją.
  • Lody w stylu filadelfijskim – tutaj bazą jest tłusta śmietanka oraz mleko; nie są tak puszyste, ale za to mniej kaloryczne i lżejsze w smaku. To właśnie przepis na lody w stylu filadelfijskim znajdziesz w naszym wpisie.

Przepis na lody śmietankowe

Składniki:

  • 400 ml tłustej śmietanki 30-36 proc.;
  • 200 ml mleka;
  • 65 g cukru.

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe lody śmietankowe zaczynamy od wlania połowy śmietanki do garnka. Dodaj do niego cukier i podgrzej zawartość na małym ogniu, cały czas ją mieszając, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści.

Zdejmij garnek z ognia. Jego zawartość wlej do pojemnika. Dodaj resztę śmietanki oraz mleko. Wszystko zmiksuj – opcjonalnie do wymieszania zawartości możesz użyć trzepaczki.

Pojemnik włóż do zamrażalnika i co około 30 minut wyciągaj go, aby zmiksować zawartość. W ten sposób uzyskasz puszystą konsystencję. Po około 3-4 godzinach mrożenia lody są gotowe. Jeśli są bardzo twarde, to wyciągnij je z zamrażalnika i odczekaj 5 minut przed nałożeniem.

Domowe lody śmietankowe najlepiej smakują, gdy są świeże, więc warto zjeść je w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.

Smacznego!

Przepis na domowe lody czekoladowe

Składniki:

  • 400 g śmietany kremówki 36 proc.;
  • 400 ml niesłodzonego mleka skondensowanego;
  • 125 g cukru pudru;
  • 3 łyżki ciemnego kakao;
  • 100 g gorzkiej czekolady powyżej 60 proc. kakao;
  • 50 g mlecznej czekolady;
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie domowych lodów czekoladowych zacznij od połamania mlecznej oraz gorzkiej czekolady na małe kawałki i wrzucenia ich do małej miski. Miseczkę umieść nad garnkiem lub rondelkiem z gotującą wodą. Mieszaj od czasu do czasu do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw ją do wystygnięcia.

Następnie ubij na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, po czym dodaj 3 łyżki kakao. Zmiksuj całość na gładką masę, a potem bardzo powoli wlej stopioną czekoladę, nie przestając miksować. Zmniejsz obroty miksera i małym strumieniem dodawaj schłodzone mleko. Miksuj masę, aż całkowicie się połączy. Warto tutaj dodać, że masa nie ubije się na sztywno, raczej mocno się spieni. To pożądany efekt – dzięki temu lody będą bardziej puszyste.

Masę przelej do pojemnika na lody, a potem zamknięty pojemnik wstaw do zamrażarki. Poczekaj 3-4 godziny, aż masa zgęstnieje, i dodaj do niej małe kawałki czekolady. Wymieszaj. Wstaw ponownie masę do zamrażarki – najlepiej na całą noc.

Domowe lody czekoladowe możesz podawać z dodatkiem bitej śmietany lub z sosami owocowymi do deserów.
Smacznego!

 

Przepis na orzeźwiające i domowe lemoniady w 3 smakach

Gazetka Lewiatan – najnowsze okazje