Fasolka po bretońsku z kabanosami

Fasolka po bretońsku z kabanosami


 

Składniki:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś Lewiatan,
  • 200 g wieprzowego Kabanosa Tarczyński exclusive,
  • 2 cebule,
  • 2 liście laurowe Lewiatan,
  • puszka pomidorów całych bez skórki Lewiatan,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki poznańskiej Lewiatan,
  • majeranek Lewiatan,
  • sól,
  • pieprz mielony Lewiatan.

 


Sposób przygotowania:

Fasolę mocz w wodzie minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Potem odcedź, dodaj liście laurowe i zalej niewielką ilością wody. Gotuj na niewielkim ogniu.

Następnie pokrój w kostkę kabanosy, a następnie podsmaż je na patelni. Wrzuć kabanosy do gotującej się fasoli.

Gdy fasola zacznie robić się miękka, dołóż koncentrat oraz pomidory z puszki. Potem pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Na patelnię wsyp mąkę, mieszaj, aż całość się nabierze złocistego koloru.

Do zasmażki dodaj łyżkę wody i wlej całość do garnka z fasolą, cały czas mieszając.

Na sam koniec dodaj do zupy majeranek, sól i pieprz.

Smacznego!


 

Kolejne przepisy: Gotuję z Lewiatanem!

Aktualne promocje: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku