Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką


Składniki:

  • 4 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan,
  • pół opakowania Mojej do pieczenia Lewiatan,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka.
  • 8 jabłek,
  • cynamon,
  • cukier puder,
  • migdały płatki Lewiatan.

Sposób przygotowania:
Przygotowanie jabłecznika zacznij od wymieszania margaryny Moja do pieczenia wraz z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka i całość dokładnie zagnieć.
Gdy ciasto będzie wyrobione, przełóż je do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie pokrój jabłka w niewielką kostkę, a następnie przełóż je do garnka. Podlej je odrobiną wody, dodaj łyżkę cukru, cynamon i duś je na średnim ogniu.
Wyciągnij ciasto i podziel je na 2 części.
Pierwszą ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Dodaj podduszone jabłka z cynamonem.
Z drugiej części ciasta przygotuj kruszonkę i ułóż ją na jabłkach.
Piecz ciasto przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczony jabłecznik posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów.

Smacznego!


Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? A może interesują Cię wysokiej jakości produkty w dobrej cenie? Zajrzyj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan – to doskonałe źródło informacji o promocjach sieci sklepów Lewiatan.