Gotowane jajko to jeden z najbardziej popularnych pomysłów na śniadanie. Lecz jak idealnie je ugotować? Podstawowym problemem gotowania jajek jest czas. Jak ugotować jajko na miękko, a jak na twardo? Nieważne czy zastanawiamy się jak ugotować jajko na twardo, czy na miękko należy pamiętać o tym, żeby wyjąć je z lodówki na minimum 20 minut przed gotowaniem – zapobiega to pękaniu podczas gotowania.

Jak ugotować jajko na miękko?

Aby otrzymać idealne jajko na miękko, należy przede wszystkim przestrzegać czasu gotowania. Jajka wkładamy go posolonej, wrzącej wody i gotujemy je około 4 minuty. Żółtko w tak przygotowanym jajku powinno być płynne, a białko lekko ścięte. Do odmierzania czasu warto wykorzystać timer do jajek.

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajka na twardo powinno gotować się minimum 8,5 minut. Czas jednak nie powinien przekroczyć 10 minut– jajko zaczyna wtedy tracić swoje walory smakowe i może stać się gumowate. Aby łatwiej było obrać jajka ze skorupki, warto po ugotowaniu zanurzyć je w zimnej wodzie.

O czym jeszcze pamiętać gotując jajka?

  • Czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.
  • Jajka warto wkładać do wody na łyżce, wtedy mamy pewność, że się nie potłuką.
  • Przed włożeniem do garnka, jajka należy umyć, ponieważ na ich skorupce mogą znajdować się bakterie salmonelli.

 

Sprawdź też nasz przepis na pyszny schab pod pierzynką

Gazetki promocyjne Lewiatan – świetne okazje na każdy dzień