Jak zrobić sos do nachos?

Jak zrobić sos do nachos?

jak zrobić sos do nachos

 


Salsa, serowy czy guacamole – teraz każdy z tych sosów przygotujesz bez problemu w swoim domu. Jak zrobić sos do nachos, pyszny dodatek do smacznej przekąski, idealnej na przyjęcie lub filmowy wieczór? Sprawdź w naszym najnowszym poradniku.

Nachosy to jedna z tych przekąsek, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie seansu filmowego lub domówki. Kupując je w sklepie lub przygotowując własnoręcznie w domu, warto zrobić pyszny sos, który podbije ich smak. W dzisiejszym artykule pokażemy Ci, jak zrobić sos do nachos w 3 odsłonach- salsa, guacamole i serowym.

Sos salsa do nachos

Składniki:

  • 5 dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów,
  • duży pęczek świeżej kolendry lub natka pietruszki,
  • czerwona papryka;
  • czerwona cebula;
  • papryczka chilli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • limonka;
  • 4 łyżki oliwy;
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Do kielicha blednera włóż wszystkie składniki, czyli obrane ze skórki pomidory, przekrojoną na cztery części paprykę (bez gniazda nasiennego), obraną oraz przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, listki ziół, przyprawy, sok z limonki i oliwę. Zmiksuj składniki.

Po wyłączeniu blendera przełóż salsę do sita, by pozbyć się nadmiaru soku. Teraz możesz przełożyć sos do miseczki.

Smacznego!

Sos serowy do nachos

Składniki:

  • 100 g serka topionego,
  • 50 g startego sera cheddar lub gouda,
  • ¾ szklanki mleka 3,2%,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie).

 

Sposób przygotowania:

Podziel serek topiony na małe kawałki, umieść je w małym rondelku. Dodaj do niego startego sera i mleko. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając do czasu, aż sery stopią się i powstanie gładki sos.

Dopraw sos przyprawami, dla wzmocnienia koloru możesz opcjonalnie dodać szczyptę kurkumy.

Tak przygotowany sos serowy do nachos możesz podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Sos guacamole do nachos

Składniki:

  • duże, dojrzałe awokado,
  • sok z połowy limonki,
  • garść poszatkowanej kolendry,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania awokado, pamiętaj, aby wybrać dojrzały owoc (odpowiednie awokado ma ciemnozielony lub bakłażanowy kolor, jest miękkie, a w momencie, w którym delikatnie przyciśniesz skórkę palcami, powróci ona do pierwotnego kształtu). Następnie przekrój go wzdłuż na dwie połowy, robiąc nacięcie aż do pestki. Przekręć połówki w przeciwnych kierunkach, uzyskasz w ten sposób dwie części- jedną z pestką, drugą bez. Ostrzem noża uderz w pestkę, by się do niego przyczepiła. Następnie delikatnie przekręć nożem pestkę i podnieś ją do góry. Natnij awokado w kostkę, uważaj jednak, by nie przeciąć skórki. Za pomocą łyżeczki oddziel miąższ od skórki i przełóż go do miseczki.

Skrop awokado sokiem z limonki, następnie utrzyj widelcem na jednolitą masę. Dodaj oliwę, połącz ją z awokado i dopiero potem dorzuć resztę składników (cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Już na sam koniec dodaj poszatkowaną natkę kolendry. Ponownie wymieszaj całość i gotowe.

Sos guacamole podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

 


 

Zastanawiasz się, co przygotować na imprezę rodzinną? Postaw na klasykę, sprawdź nasz przepis na szałot

Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku