Karp po żydowsku

Karp po żydowsku


Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej ryby,
  • 1 kg cebuli,
  • 10 dag rodzynek sułtańskich Lewiatan,
  • 10 dag migdałów łuskanych i orzechów włoskich Lewiatan,
  • cukier,
  • sól,
  • pierz czarny mielony Lewiatan,
  • żelatyna.

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną rybę pokrój w dzwonka, dopraw odrobiną soli, a następnie odstaw do lodówki.

Pokrój cebulę w talarki, zalej wodą, by przykryła ona warzywo, a potem gotuj do miękkości. Włóż głowę ryby (bez skrzeli i oczu) i przez 60 minut gotuj na małym ogniu.

Po upływie godziny wyjmij głowę, przecedź wywar przez sito.

Następnie w drobne paski posiekaj orzechy i migdały, wrzuć je do wywaru wraz z rodzynkami. Zagotuj wywar i włóż dzwonka ryby. Dopraw przyprawami i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.

Po upływie pół godziny delikatnie wyłóż rybę na półmisek. Dodaj do wywaru trochę żelatyny (ok. 1/3 porcji na przewidywaną ilość wywaru), a potem zalej nim rybę z bakaliami. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!


 

Świąteczne przepisy: Gotuję z Lewiatanem!

Najnowsze promocje: gazetka Lewiatan!

Znajdź nas na Facebooku