Klopsiki z kaszy jaglanej

Klopsiki z kaszy jaglanej


Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej Lewiatan,
  • 200 g mielonego mięsa drobiowego,
  • pół cukinii,
  • czerstwa bułka,
  • szklanka mleka 3%,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej Bakoma-Komagra,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Umyj dokładnie cukinię i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.

Następnie namocz bułkę w mleku.

Do mięsa mielonego dodaj kaszę, startą cukinię oraz odsączoną bułkę i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Uformuj w rękach kotlety, obtocz je dokładnie w jajku (wcześniej roztrzep je na talerzu) oraz bułce.

Smaż klopsiki na patelni, aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!


Kulinarne inspiracje: Gotuję z Lewiatanem!

Aktualne promocje: gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku