Kurczak w krakersach z trzema dipami

Kurczak w krakersach z trzema dipami


Składniki:

  • • 2 piersi z kurczaka,
    • krakersy solone Lajkonik,
    • 2 jajka,
    • 4 łyżki majonezu stołowego Lewiatan,
    • 3 łyżki tartego żółtego sera,
    • sól,
    • pieprz,
    • szczypta chili,
    olej Bakoma-Komagra,
    • 2 ząbki czosnku,
    jogurt naturalny,
    • ketchup pikantny Lewiatan,
    • szczypiorek,
    • pietruszka,
    • papier do pieczenia Lewiatan.


Sposób przygotowania:
Pokrój na małe kawałki pierś z kurczaka. Przypraw mięso chili, solą i pieprzem.
Na kawałku papieru do pieczenia połóż krakersy, przykryj je kolejnym kawałkiem i za pomocą wałka lub tłuczka rozkrusz krakersy.
Wymieszaj jako z łyżką majonezu, a do rozkruszonych krakersów dodaj starty, żółty ser.
Przyprawionego kurczaka zamocz w jajku z majonezem, a potem panieruj w krakersach z serem.
Posmaruj blaszkę olejem i wyłóż na nią kurczaka. Piecz mięso około 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż kurczak nabierze złotego koloru.
W międzyczasie posiekaj czosnek, do którego potem dodasz cały jogurt naturalny i 3 łyżki majonezu. Dopraw dip solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany dip stanowi bazę do reszty sosów.
3 łyżki dipu przełóż do drugiej miseczki i dodaj do niego: 3 łyżki ketchupu pikantnego, szczyptę chili. Wymieszaj wszystko.
Posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Kolejne 3 łyżki dipu przełóż do kolejnej miseczki i dodaj do niej posiekane zioła. Całość wymieszaj.
Gotowego kurczaka podawaj z 3 dipami i zapiekanymi ziemniakami.

Smacznego!


Gazetka Lewiatan – najnowsze promocje
Gotuję z Lewiatanem – więcej pomysłów na pyszne obiady
Facebook – porady, informacje o konkursach i promocjach