Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny


    Składniki:

  • 4 niewielkie filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy Bakoma-Komagra
  • puszka ananasów w plastrach Lewiatan
  • 2 dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu z kostki drobiowej Lewiatan
  • 50 ml soku pomarańczowego Hortex
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Przygotowanie dania rozpocznij od pokrojenia kurczaka na małe kawałki. Następnie włóż mięso do miski, wymieszaj z mąką, sosem sojowym i 2 łyżkami oleju (polecamy Ci olej rzepakowy Bakoma-Komagra).

Po wykonaniu tej czynności przykryj mięso i wstaw do lodówki na 30 minut.
Gdy minie pół godziny, wyjmij kurczaka z marynaty i odstaw na bok. Do sosu, który pozostał, dodaj rosół, sok pomarańczowy Hortex i 3 łyżki zalewy z ananasa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem pokrój ananasa w kostkę, a dymkę i czosnek drobno posiekaj. Kiedy to zrobisz, rozgrzej olej na patelni i podsmaż dymkę.
Po chwili dodaj czosnek i smaż, aż uwolni aromat. Następnie dodaj mięso i obsmaż je dokładnie z każdej strony — nie zapomnij, by mieszać je przez cały czas!
Gdy mięso będzie dokładnie obsmażone, dodaj wiórki kokosowe i ananasa. Duś wszystko przez chwilę. Następnie podlej składniki marynatą, zagotuj i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw danie pieprzem i podawaj z ryżem lub kaszą.

Smacznego!


Szukasz wysokiej jakości produktów w niskich cenach?
Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan i zobacz, jakie promocje przygotowaliśmy dla Ciebie w tym tygodniu!


źródło filmu: Gotuj z Lewiatanem – www.lewiatan.pl – Dziękujemy!