Składniki na ciasto:

  • jajko
  • 150 ml mleka Mlekovita 3%
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 100 g mąki

Składniki na nadzienie:

  • por
  • 100 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml mleka Mlekovita 3 %
  • 250 g startego żółtego sera
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Wrzuć do miski jajko, wlej masło i mleko, a następnie dodaj do tego mąkę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 30 minut.

W międzyczasie pokrój por i pieczarki na drobne kawałki. Drobno posiekaj pietruszkę.

Rozgrzej masło na patelni i smaż na nim pieczarki i por przez kilka minut. Odparuj nadmiar płynu, a potem dodaj mąkę. Całość smaż na złoty kolor. Wlej mleko i wymieszaj wszystko dokładnie. Gotuj na małym ogniu około 12 minut.

Tak przygotowany farsz odstaw do przestygnięcia. Na koniec dodaj część startego sera, jajko, zioła oraz resztę przypraw.

Usmaż naleśniki na maśle. Żaroodporną formę wysmaruj masłem oraz nagrzej piekarnik do 220 stopni.

Posmaruj naleśniki nadzieniem, a potem zwiń je jak krokiety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem. Całość zapiekaj przez około 30 minut.

Smacznego!


Hity cenowe na każdy tydzień: aktualna gazetka Lewiatan

Proste i smaczne przepisy: Gotuję z Lewiatanem

Aktualne informacje od Lewiatana: Facebook