Parówkowe mumie i ośmiorniczki

Parówkowe mumie i ośmiorniczki


Składniki:

  • Mumie:
    • 5 parówek z szynki Lewiatan,
    • opakowanie ciasta francuskiego,
    • pieprz ziarnisty Lewiatan.
    Ośmiorniczki:
    • 5 parówek z szynki Lewiatan,
    • 3 plastry żółtego sera,
    • ketchup pikantny Lewiatan.


Sposób przygotowania:
Mumie: Poodcinaj z ciasta francuskiego centymetrowe paski. Owiń nimi parówki, pamiętając o tym, by pozostawić miejsce na oczy. Aby zrobić oczy, wykorzystaj ziarenka pieprzu.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej mumie. Piecz je w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20 minut.
Podawaj z ketchupem.

Ośmiorniczki: Każdą parówkę przekrój na pół, a następnie połówkę przetnij na krzyż na głębokość 3 centymetrów.
Ugotuj parówki. Plasterki sera pokrój w paski i owiń nimi główki ośmiornicy.
Ośmiorniczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut.
Podawaj z ketchupem.

Smacznego!


Bądź na bieżąco z naszymi promocjami – Gazetka Lewiatan
Korzystaj z naszych porad i przepisów
Polub nas na Facebook’u