Pieczeń wołowa z żurawiną

Pieczeń wołowa z żurawiną


Składniki:

  • • 1 kg zrazowej górnej Uczta Qulinarna Sokołów,
    • 2 liście laurowe Lewiatan,
    • 4 ziarna pieprzu Lewiatan,
    • 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan,
    • 4 ząbki czosnku,
    • szczypta kminku,
    • świeży rozmaryn,
    • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
    • 3 goździki,
    olej Bakoma-Komagra ,
    • sól,
    • żurawina Łowicz.


Sposób przygotowania:
Natrzyj mięso posiekanym drobno czosnkiem. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego przyprawy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, 2 gałązki rozmarynu, kminek, pieprz i goździki. Podlej całość czerwonym winem.
Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku, który jest nagrzany do 180 stopni.
Gotową pieczeń dopraw solą i podawaj z żurawiną oraz pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki można posypać tymiankiem.

Smacznego!


Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Zaglądaj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan i zawsze kupuj wysokiej jakości produkty w niskich cenach!