Pieczona łopatka

Pieczona łopatka

 

Składniki:

  • opakowanie łopatki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 200 g pieczarek,
  • cebula szalotka,
  • olej uniwersalny Lewiatan,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól i pieprz mielony Lewiatan.

 

Sposób przygotowania:

Oprósz mięso solą i pieprzem. Następnie posiekaj drobno czosnek i tymianek, a potem natrzyj nimi łopatkę.

Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso z każdej strony. Ułóż je w brytfannie wysmarowanej olejem, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Łopatkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Drobno pokrój szalotkę, podsmaż ją na patelni po mięsie. Dodaj obrane i pokrojone ćwiartki pieczarek i smaż całość przez chwilę. Dolej do zawartości patelni bulion oraz śmietankę. Zagotuj całość, a potem dopraw solą i pieprzem.

Kiedy już wyjmiesz mięso z piekarnika, zostaw je na 5 minut w temperaturze pokojowej, a następnie pokrój w plastry.

Podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!


Wolisz dania z drobiowym mięsem? Wypróbuj nasz przepis na faszerowanego indyka

Gazetka Lewiatan – bądź na bieżąco z naszymi okazjami

Dołącz do nas na Facebooku!