Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą


 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan,
  • ciepła woda,
  • jajko.

 

Farsz:

  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • cebula,
  • łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony Lewiatan.

 


Sposób przygotowania:

Kapustę odciśnij, drobno posiekaj, a potem duś na oleju ok. 15 minut. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją na małej ilości oleju. Gdy to zrobisz, dodaj ją do kapusty i podduś. Potem dopraw pieprzem.

Teraz możesz przygotować ciasto. Potrzebujesz do tego mąki, jajka i ciepłej wody. Z tych składników wyrób ciasto, a potem cienko je rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij krążki.

Na każdy krążek nałoży ostudzone nadzienie i mocno zlep brzegi. W ten sposób zrobisz pierogi z gładkim brzegiem. Oczywiście, możesz przygotować również inne wariacje – sposoby na to,  jak lepić pierogi z falbanką lub warkoczykiem też znajdziesz w naszych poradach.

Pierogi gotuj w osolonej wodzie do 3-4 minut od ich wypłynięcia. Wybornie smakują polane stopionym masłem.

Smacznego!


 

Więcej przepisów na bożonarodzeniowe dania: Gotuję z Lewiatanem!

Kupuj taniej: gazetka Lewiatan!

Dołącz do naszej społeczności na Facebooku