Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 opakowania mozzarelli Galbani 125 g
  • 400 g pieczarek
  • pomidory suszone Lewiatan
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy Bakoma-Komagra
  • suszona bazylia
  • sól i pieprz mielony Lewiatan do smaku

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Dokładnie umyj piersi z kurczaka, osusz je i dopraw je solą oraz pieprzem. Następnie smaż je z obu stron przez 2 minuty na rozgrzanej patelni. Odłóż mięso do ostygnięcia.
Obierz i pokrój pieczarki w plastry, a suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Potem obierz i drobno posiekaj cebulę.
Na patelni z olejem rzepakowym Bakoma-Komagra, który został po smażeniu kurczaka, podsmaż cebulę i dodaj pieczarki. Całość podsmażaj przez ok. 3 minuty.
Wysmaruj odrobiną oleju naczynie żaroodporne. Ułóż w nim piersi z kurczaka, pieczarki z cebulą i pomidory. Następnie posyp składniki solą, pieprzem oraz suszoną bazylią. Na sam koniec przykryj danie porwaną palcami mozzarellą.
Piecz wszystko przez 25 minut.

Smacznego!


Szukasz więcej inspiracji?
Zapraszamy do sprawdzenia pozostałych naszych przepisów.
Również w naszej gazetce Lewiatan znajdziesz kulinarne pomysły!