Składniki na sos gulaszowy:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany Primo 18%
  • 1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 3 łyżki oleju Bakoma-Komagra
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan
  • koncentrat pomidorowy Lewiatan
  • olej Bakoma-Komagra
  • sól
  • pieprz mielony Lewiatan
  • pieprz ziarnisty Lewiatan
  • ziele angielskie Lewiatan
  • natka pietruszki do przystrojenia

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz mielony Lewiatan
  • olej Bakoma-Komagra

Sposób przygotowania:

Gulasz: Pokrój mięso w kostkę, a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawy: sól, słodką paprykę i pieprz. Następnie obtocz mięso w mące.
W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i wszystko podgotuj.
Pokrój paprykę w kostkę i drobno posiekaj cebulę. Warzywa podsmaż na patelni, a potem dodaj je do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
Następnie zmniejsz ogień. Duś wszystko przez około 40 minut.
Pod sam koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą, by zagęścić gulasz.

Placki ziemniaczane: Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce.
Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Następnie dodaj jajko i mąkę, a potem dopraw masę solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, a potem złóż je na pół.
Placki podawaj z łyżką śmietany i udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!


Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Sprawdź naszą gazetkę Lewiatan
Chcesz poznać więcej naszych przepisów? Subskrybuj nasz kanał Gotuję z Lewiatanem!
Polub nas na Facebook’u