Placek po węgiersku

Placek po węgiersku


Składniki:

  • Sos gulaszowy:
    • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
    • 2 czerwone papryki,
    • 2 cebule,
    • 2 ząbki czosnku,
    180 g śmietany Primo 18%,
    • 1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan,
    3 łyżki oleju Bakoma-Komagra,
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan,
    • koncentrat pomidorowy Lewiatan,
    olej Bakoma-Komagra,
    • sól,
    • pieprz mielony Lewiatan,
    • pieprz ziarnisty Lewiatan,
    • ziele angielskie Lewiatan,
    • natka pietruszki do przystrojenia.
  • Placki:
    • 1 kg ziemniaków,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan,
    • 1 cebula,
    • sól,
    • pieprz mielony Lewiatan,
    olej Bakoma-Komagra.


Sposób przygotowania:
Gulasz: Pokrój mięso w kostkę, a następnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przyprawy: sól, słodką paprykę i pieprz. Następnie obtocz mięso w mące.
W garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i wszystko podgotuj.
Pokrój paprykę w kostkę i drobno posiekaj cebulę. Warzywa podsmaż na patelni, a potem dodaj je do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj.
Następnie zmniejsz ogień. Duś wszystko przez około 40 minut.
Pod sam koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą, by zagęścić gulasz.

Placki ziemniaczane: Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce.
Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Następnie dodaj jajko i mąkę, a potem dopraw masę solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, a potem złóż je na pół.
Placki podawaj z łyżką śmietany i udekorowane natką pietruszki.

Smacznego!


Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Sprawdź naszą gazetkę Lewiatan
Chcesz poznać więcej naszych przepisów? Subskrybuj nasz kanał Gotuję z Lewiatanem!
Polub nas na Facebook’u