Placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-bazyliowym

Placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-bazyliowym


Składniki:

Sos pomidorowy:

  • koncentrat pomidorowy Lewiatan,
  • cebula czerwona,
  • kostka warzywna Lewiatan,
  • pieprz mielony Lewiatan,
  • świeża bazylia.

Ciasto na placuszki:

  • 500 g cukinii,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • olej Bakoma-Komagra,
  • sól,
  • pieprz mielony Lewiatan.

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy cebula nabierze złocistego koloru, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Wlej do małego rondelka ciepłej wody i rozpuść w niej pół kostki warzywnej. Następnie zalej tak przygotowanym wywarem cebulę z koncentratem i dodaj pieprzu do smaku. Duś całość około 10 minut. Na samym końcu dodaj bazylię.

Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj cukinię na tarce u dużych oczkach i odciśnij nadmiar soku. Odsączoną cukinię przełóż do miski, dodaj natkę, 2 jajka, mąkę i czosnek. Masę dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.

Nakładaj po łyżce ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż placuszki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj je z sosem pomidorowo-bazyliowym oraz świeżą bazylią.

Smacznego!


Korzystaj z naszych promocji: aktualna gazetka Lewiatan

Sprawdzaj nasze przepisy: Gotuję z Lewiatanem

Dostawaj aktualne informacje od Lewiatana: Facebook