Organizując domowe przyjęcie, rodzinną imprezę czy też spotkanie z przyjaciółmi często zastanawiamy się, co podać do jedzenia. W dzisiejszym wpisie przedstawimy kilka przepisów na imprezowe przekąski. Mamy nadzieje, że będą one inspiracją do wypróbowania czegoś nowego, co smacznie umili domowe przyjęcia.

Panierowane pieczarki

Składniki:

  • pieczarki – pół kilograma,
  • jajka – 2 sztuki,
  • ser żółty – 200 gram.,
  • bułka tarta – 200 gram.,
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, papryka) – po jednej łyżeczce,
  • olej – 100 ml.

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki- razem z nóżkami- obieramy i kroimy na pół. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, a następnie dodajemy żółty ser starty na drobnych oczkach. Mieszamy i wrzucamy do miski pieczarki.

Na dużą patelnię wlewamy olej i porządnie rozgrzewamy. Pieczarki obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Panierowane pieczarki najlepiej smakują z ketchupem lub sosem BBQ.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • jajka – 10 sztuk,
  • awokado „hass” – 2 sztuki,
  • sok z jednej limonki,
  • papryczka chilli – 1 sztuka,
  • szczypiorek – pół pęczka,
  • przyprawy (sól, pieprz, dowolne zioła) – po jednej łyżeczce.

 

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie je obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy żółtka i wrzucamy do miski. Do żółtek dodajemy pokrojone w drobną kostkę awokado, pokrojoną papryczkę chilli (bez nasion), sok z limonki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą praski do ziemniaków. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Quesadilla z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 500 gram.,
  • jajko – 2 sztuki,
  • mąka – 100 gram,
  • mleko – 100 ml,
  • przyprawy (sól, pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, zioła) – po jednej łyżeczce,
  • tortilla pszenna – 6 sztuk,
  • olej – pół litra,
  • ser żółty – 300 gram,
  • sos BBQ – według uznania.

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy na średnie kawałki i wrzucamy do miski. Następnie miksujemy jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy i tak powstałą marynatą zalewamy kurczaka. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone mięso obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, co pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Usmażone kawałki kurczaka kładziemy na tortilli i posypujemy startym serem. Następnie polewamy sosem BBQ i na górę kładziemy kolejny placek tortilli. Podsmażamy krótko na patelni (do rozpuszczenia się sera) i kroimy na trójkąty. Pyszna quesadilla gotowa.

Roladki z cukinii

Składniki:

  • zielona cukinia – 1 sztuka,
  • żółta cukinia – 1 sztuka,
  • ser gorgonzola – 100 gram,
  • suszone pomidory – 6 sztuk,
  • świeża bazylia,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy na podłużne paski o szerokości około pół centymetra. Układamy je na talerzu i solimy. Następnie odkładamy na 40 minut, żeby zmiękła.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż się zarumienią. Na końcu każdego plastra cukinii kładziemy kilka kawałków sera i suszonych pomidorów. Dodajemy po dwa listki bazylii i składamy wszystko w roladki. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

 

 

Sprawdź też nasz przepis na aksamitny deser czekoladowy

Lewiatan gazetka – atrakcyjne ceny i duży wybór produktów

Odwiedź nas na Facebooku