Przepis na lasagne

Przepis na lasagne

przepis na lasagne

Włoska kuchnia kojarzy się większości Polaków z takimi daniami jak pizza oraz lasagne. Ta druga potrawa powstała w regionie Emilia-Romana, którego stolicą jest Bolonia. Właśnie od tego miasta wzięła się nazwa sosu bolońskiego, jednego z najważniejszych składników tego dania.

Jeśli chcesz przenieść odrobinę Włoch do swojej kuchni, zapraszamy do naszego tekstu. Znajdziesz w nim prosty przepis na lasagne bolognese.

Włoska lasagne bolognese

Składniki:

Sos bolognese:

  • 325 g mielonego mięsa wołowego;
  • 325 g mielonego mięsa wieprzowego;
  • 30 g boczku;
  • cebula;
  • marchewka;
  • ząbek czosnku;
  • 2 puszki pomidorów krojonych w puszce;
  • szklanka czerwonego wina;
  • ½ łodygi selera naciowego;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3 łyżki mleka;
  • ¾ łyżeczki oregano;
  • ¼ łyżeczki tymianku;
  • ¼ łyżeczki rozmarynu;
  • ¼ łyżeczki pieprzu;
  • łyżeczka soli;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Sos beszamelowy:

  • 50 g mąki;
  • 55 g masła;
  • 500 ml mleka;
  • ¾ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki pieprzu;
  • gałka muszkatołowa.

 

Pozostałe składniki:

  • 100 g parmezanu lub grana padano;
  • 12-14 płatków makaronu do lasagne;
  • masło do wysmarowania formy.

 

Sposób przygotowania:

Przepis na lasagne zacznij od obrania oraz drobnego posiekania warzyw – cebuli, selera naciowego i marchewki. W przypadku ząbku czosnku przeciśnij go przez praskę.

Pokrój boczek w kostkę i zrumień go na patelni. Dodaj oliwę, a potem warzywa, by zeszkliły się przez kilka minut. Pamiętaj o mieszaniu zawartości patelki, by warzywa równomiernie się przyrumieniły.

Dodaj oba rodzaje mięsa mielonego i smaż je około 10 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość. Kiedy mięso już się przesmaży, dodaj wino i gotuj, aż ono odparuje.

Teraz dodaj krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw przyprawami, a następnie gotuj około 2 godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewaj co jakiś czas trochę wody. Na sam koniec dodaj 3 łyżki mleka.

Czas przygotować sos beszamelowy. Rozpuść w garnku masło, dodaj mąkę i smaż do uzyskania złotego koloru. Powoli wlej mleko, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos uzyska gładką konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podgrzewaj sos jeszcze około 1,5 minuty, cały czas mieszając. Odstaw garnek z ognia.

Zetrzyj parmezan lub grana padano na tarce o grubych oczkach. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne – w tym celu musisz je wysmarować masłem.

Lasagne składa się z warstw, dlatego warto podzielić sobie wszystkie składniki na 4 części i starać się brać na daną warstwę ¼ zawartości.

Kolejność układania warstw to: płaty makaronu, beszamel, sos boloński, wybrany przez Ciebie ser, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos i parmezan lub grana padano. Trzecią i czwartą warstwę ułóż w analogiczny sposób.

Zapiekaj lasagne w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudź danie. Zanim je pokroisz, poczekaj 5-10 minut.

Smacznego!

 

Więcej włoskich przepisów – ciasto na pizzę bez drożdży

Gazetka Lewiatan- bądź na bieżąco z promocjami

Zajrzyj na naszego Facebooka