Coraz częściej Polacy sięgają po mniej kaloryczne alternatywy chipsów, jakie znajdziemy na półkach sklepowych, czyli po chipsy z warzyw. My jednak przedstawimy Ci klasyczną, ale zdrowszą wersję chipsów ziemniaczanych. Sprawdź nasz artykuł i poznaj przepis na chipsy ziemniaczane w 3 smakach.

Chipsy ziemniaczane z tymiankiem

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaki,
  • sól morska,
  • 1,5 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2,5 łyżeczki suszonego),
  • 2,5 łyżki masła klarowanego lub oliwy.

 

Sposób przygotowania:

Wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój na cienkie plasterki (tutaj warto użyć mandoliny lub specjalnej tarki do warzyw). Pamiętaj, że ziemniaki muszą być tej samej grubości- najlepiej 1 lub 2 mm.

Pokrojone ziemniaki posyp solą morską i tymiankiem, a następnie wysmaruj roztopionym maśle lub oliwą. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a potem ułóż na niej ziemniaki jeden obok drugiego.

Jeżeli masz ziemniaki pokrojone na grubość 1 mm, to piecz je w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza do czasu, aż będą równomiernie zrumienione (najczęściej jest to 8-9 minut). Grubsze plasterki- 2 mm- piecz w 250 stopniach do zrumienienia, czyli przez około 11-13 minut.

Po upieczeniu poczekaj kilka minut, wtedy ziemniaki będą łatwiej odchodzić od blaszki.

Chipsy czosnkowo-paprykowe

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków,
  • odrobina masła,
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku,
  • sól morska gruboziarnistego,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta papryki słodkiej lub ostrej.

 

Sposób przygotowania:

Podobnie jak w poprzednim przepisie na chipsy ziemniaczane, zacznij przygotowania od dokładnego umycia i osuszenia ziemniaków. Następnie pokrój je w 1-2 mm plasterki na mandolinie lub specjalnej tarce do warzyw.

 

Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na nim plasterki z ziemniaków jeden obok drugiego.

 

Na patelni rozgrzej masło z rozmarynem oraz rozgniecionym czosnkiem. Posmaruj plasterki (najlepiej plasterkiem) ciepłym masłem oraz oprósz je papryką.

 

Do nagrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika włóż blaszkę i piecz chipsy przez ok. 8-10 minut. Kiedy chipsy będą zrumienione, wtedy je wyjmij. Na sam koniec oprósz je solą.

Chipsy paprykowe

Składniki:

  • 6dużych ziemniaków,
  • 100 mloliwy z oliwek,
  • gruboziarnista sól,
  • mielona papryka słodka lub ostra, w zależności od tego, co kto lubi.

 

Sposób przygotowania:

Umyj i dokładnie osusz ziemniaki. Następnie pokrój je z pomocą mandoliny lub specjalnej tarki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej na 1-2 mm.

Posmaruj oliwą z oliwek blaszkę i wyłóż na nią plasterki, a potem posmaruj drugą stronę ziemniaków.

Wstaw ziemniaki do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz je ok. 10 minut. Ziemniaki powinny być zrumienione.

Wyciągnij blaszkę z chipsami, przełóż je do miski. Posyp je solą oraz papryką (lub innymi ulubionymi przyprawami), dokładnie przemieszaj i gotowe.

Smacznego!

Pyszne śniadanie dla małych i dużych niejadków – przepis na idealne tosty

Gazetki promocyjne Lewiatan– bądź na bieżąco z promocjami

Zajrzyj na naszego Facebooka