Sernik ze słodką bezą

Sernik ze słodką bezą

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej Lewiatan,
  • 150 g masła,
  • 25 g cukru pudru,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • papier do pieczenia Lewiatan.

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik Włoszczowa,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 350 ml mleka,
  • 3% Lewiatan.

 

Beza:

  • 4 białka,
  • 250 g cukru.

 

Sposób przygotowania:

Podane w przepisie składniki ciasta wymieszaj mikserem. Wyłóż na stół i zagnieć gładkie ciasto, a potem zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.

Wyłóż papierem do pieczenia wysoką blaszkę o wymiarach 22×30 cm. Rozwałkuj na cienki placek schłodzone ciasto, a następnie wyłóż nim dno wcześniej przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem.

Wstaw blaszkę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 15 minut.

W międzyczasie ubij na puch żółtko i jajka z cukrami. Dodaj twaróg, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, a potem wymieszaj. Na sam koniec wlej mleko i roztopione masło i ponownie wszystko wymieszaj.

Masę wylej na podpieczony spód. Całość ponownie wstaw do piekarnika (dalej piecz w 180 stopniach), tym razem na 45 minut.

W tym czasie możesz przygotować masę bezową. Potrzebujesz do tego białek i cukru. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. W trakcie dodawaj małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna oraz gładka.

Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową, równo ją rozprowadzając.

Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 stopni. Piecz sernik jeszcze przez 20 minut, aż lekko się zarumieni. Pamiętaj, by ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego!


Lubisz ciasto marchewkowe? Sprawdź nasz przepis!

Lewiatan gazetki – aktualne promocje
Daj nam like’a na Facebooku!