W okresie jesienno-zimowym warto często sięgać po imbir, który nie tylko działa rozgrzewająco, ale też ma wiele właściwości leczniczych. Niestety, obieranie imbiru nożykiem nie jest przyjemne. Na szczęście, znamy sposób na obieranie imbiru, który zajmie Ci tylko chwilę. Sprawdź, jaki!

Imbir to roślina o charakterystycznym smaku i zapachu. Posiada wiele właściwości leczniczych – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo oraz przeciwutleniająco. To fenomen tej rośliny, z jednej strony imbir wspiera Twoje zdrowie, z drugiej podkręca smak przygotowanych potraw lub napojów, dlatego zawsze warto mieć go w kuchni.

Sposób na obieranie imbiru

Obieranie imbiru za pomocą nożyka nie jest przyjemnym i prostym zadaniem. Nie dość, że ciężko obiera się korzeń, to łatwo też odciąć ze skórką cenne wnętrze. Dlatego polecamy Ci prostszy sposób na obieranie imbiru – potrzebujesz do tego jedynie łyżki! Wystarczy, że weźmiesz łyżkę i wbijesz jej brzeg w korzeń, a następnie zeskrobiesz z niego skórkę. Gotowe, tak przygotowany imbir możesz wykorzystać do przyprawienia potraw czy zrobienia grzańca lub herbaty rozgrzewającej.

Herbata z imbirem

Wbrew pozorom herbatę z imbirem warto pić nie tylko w zimowe wieczory, ale przez cały czas. Zimą działa rozgrzewającą, latem pozwala ugasić pragnienie. Jednocześnie, niezależnie od pory roku, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W jaki sposób ją przygotować? Poniżej krótki przepis:

Składniki – porcja na 4 osoby:

  • litr wody,
  • ulubiona herbata,
  • kawałek imbiru (2 cm),
  • miód według uznania,
  • sok z połowy cytryny.

 
Sposób przygotowania:

Za pomocą łyżki zeskrob skórkę imbiru, a następnie pokrój go w plasterki. W garnku umieść imbir, zalej wodą i gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Po upływie 10 minut zestaw garnek, dodaj ulubioną herbatę oraz miód i sok z cytryny – możesz też podać samą herbatę, by każdy z osobna doprawił herbatę według własnego uznania.  Teraz wystarczy tylko przecedzić herbatę i podać.