Należy spożyć przed końcem…” – ta informacja znana jest nam z opakowań artykułów spożywczych. Jednak nie oznacza to, że każde jedzenie, które jest po terminie, trzeba wyrzucić. Rozsądne podchodzenie do wytycznych producentów pozwala zaoszczędzić nawet kilkaset złotych w ciągu roku. W ten sposób unikamy także marnowania żywności.

Należy spożyć przed, czy można też po?

Producenci żywności mają obowiązek informowania konsumenta, jaki jest termin przydatności danego produktu spożywczego. Robi się to najczęściej poprzez umieszczenie na opakowaniu komunikatu „należy spożyć przed…”. To znaczy, że jeżeli będziemy prawidłowo przechowywać dany produkt, to do wskazanego terminu (dzień, miesiąc, rok) powinien on zachować swoje walory smakowe oraz jakość. Tym samym produkty, które nawet miesiąc wcześniej straciły ważność, nadal będą się nadawać do spożycia i nie będą niebezpieczne dla zdrowia. Drugi, często spotykany napis to „należy spożyć do…”. To oznacza, że po upływie podanej daty żywność, produkt nie nadaje się do wykorzystania. Na opakowaniach można także spotkać sugestię „należy spożyć w ciągu … dni od daty otwarcia” i wówczas sugerujemy się właśnie terminem otwarcia produktu.

Te produkty można jeść po terminie

Są to głównie produkty, na których opakowaniach umieszczono właśnie informację „należy spożyć przed…”. Dodatkowo muszą one być szczelnie zapakowane, składowane w suchym pomieszczeniu oraz w temperaturze pokojowej, a także w miejscach, gdzie nie ma wilgoci. W taki właśnie sposób przechowywane są produkty spożywcze, które możecie kupić z aktualną gazetką Lewiatan.

Do produktów, które można jeść po dacie ważności, w szczególności należą:

  • Warzywa strączkowe
    Groch, soczewica, ciecierzyca, czy fasola nadają się do spożycia po terminie, jeżeli produkty te są przechowywane w suchym i ciemnym miejscu oraz szczelnie zamknięte.
  • Przetwory w puszkach
    Takie produkty jak m.in. groszek, kukurydza, fasolka, jeżeli są szczelnie zamknięte oraz składowane w chłodnym miejscu, będą przydatne także po upływie daty wskazanej na etykiecie. Trzeba jednak uważać, by puszka nie zardzewiała, bo jeżeli tak się stanie, produkt nadaje się nie na talerz, lecz do kosza.
  • Jajka
    Można je jeść kilka dni po dacie na opakowaniu, ale tylko, gdy ugotowane są na twardo. Przedtem trzeba je jednak przechowywać w temperaturze poniżej 5°C. Należy również ocenić jajko po zapachu oraz obserwować, jak zachowuje się we wrzącej wodzie. Jeżeli zamiast opadać, unosi na wodzie, wtedy jajko nie nadaje się do spożycia.
  • Twardy ser
    Można go jeść nawet kilka dni po upływie terminu ważności. Pod warunkiem oczywiście, że nie zmienił on swojego wyglądu, koloru, czy zapachu. Musi być także przechowywany w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Do serów, które można jeść po terminie, należą m.in. parmezan, czy cheddar, Nie dotyczy to serów miękkich np. kanapkowych.
  • Miód
    Miód jest produktem, który nie psuje się, lecz krystalizuje po dłuższym przechowywaniu. Żeby zachować żywotność miodu, warto trzymać go w ciemnym, suchym miejscu i w temperaturze ok. 10-15°C. Ważne jest także, by nakładać miód czystą łyżeczką, bo inaczej w słoiku mogą zacząć rozwijać się drobnoustroje.
  • Sól, cukier
    Mogą być przechowywane bardzo długo, ponieważ nie psują się. Trzeba jednak uważać, by do opakowania nie dostała się wilgoć. Ponadto cukier i sól wydłużają termin ważności innych produktów. Na przykład za sprawą cukru możemy zjeść bez obaw przeterminowaną czekoladę, czy suche ciastka. Sól z kolei konserwuje np. chipsy.
  • Kawa, herbata
    W komfortowych warunkach (suche i ciemne miejsce) mogą być przechowywane nawet kilka lat. Trzeba jednak uważać, by kawa i herbata nie straciły aromatu, a więc przechowywać je w fabrycznie zamkniętych opakowaniach.
  • Makarony, kasze, ryże, mąki
    To także produkty, które można jeść po dacie ważności i to nawet kilka lat później. Jest to w pełni bezpieczne, ale pod pewnymi warunkami. Kasze, ryże, makarony oraz mąki muszą być przechowywane w suchym i zaciemnionym miejscu, a do tego szczelnie zamknięte.
  • Marynaty octowe
    Ogórki kiszone, czy np. pieczarki lub papryka w zalewie także są zdatne do jedzenia na długo po przekroczeniu terminu ważności za sprawą konserwujących właściwości octu.
  • Ponadto bez obaw nawet kilka lat po terminie mogą być jedzone m.in. nasiona, płatki, suszone owoce i warzywa, zboża oraz kakao.

Reasumując, istnieje wiele produktów, które możemy spożywać mimo tego, że data ich ważności już dawno minęła. Nie zmienia to jednak faktu, iż powinniśmy zawsze sięgać po świeżą żywność. Aktualna gazetka Lewiatan jest ich pełna, dlatego warto regularnie nas odwiedzać i sprawdzać aktualne promocje.