Triki, dzięki którym uratujesz potrawę

Triki, dzięki którym uratujesz potrawę

Przesolona zupa, zbyt pikantny sos, a może przypalone risotto? Spokojnie, te potrawy da się jeszcze uratować! W jaki sposób?

Przeczytaj nasz artykuł i poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym Twoje życie w kuchni stanie się łatwiejsze.

Sposób na przesoloną zupę lub sos

Większość z nas nie wyobraża sobie dań bez soli – dodajemy ten składnik do zup, sosów, mięsa, warzyw czy sałatek. Niestety, czasami zdarza się, że wsypiemy jej za dużo, przez co przygotowywana przez nas potrawa traci smak. Na szczęście nie musisz od razu spisywać dania na straty, w swojej kuchni na pewno masz składniki, dzięki którym uratujesz przesoloną potrawę.

Jak uratować przesolone danie? Oto 4 sposoby:

Sposób na zupę

Surowy ziemniak to najbardziej znany sposób na wyciągnięcie soli z zupy. Aby wypróbować tę metodę, wystarczy, że obierzesz dużego (lub dwa średnie) ziemniaka, dokładnie umyjesz, a następnie wrzucisz do garnka z zupą. Pogotuj danie kilkanaście minut, a potem wyjmij ziemniaka i… gotowe! Ziemniak powinien wchłonąć sól, a Ty możesz cieszyć się pyszną, nieprzesoloną zupą.

Sposób na sos

Jeśli lekko przesolisz sos, nie musisz załamywać rąk. Wystarczy, że złagodzisz smak potrawy, a w tym wypadku pomogą Ci składniki, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Mleko, jogurt lub śmietana – wystarczy dodać łyżkę któregoś z tych produktów i po kłopocie. Ważne, jogurt lepiej dodawać do lekko ostudzonego dania, śmietana lub mleko lepiej sprawdzi się, gdy sos jeszcze się gotuje.

Sposób na gulasz

Prostym sposobem na uratowanie gulaszu jest wrzucenie do niego woreczka ryżu. Wchłaniając wodę, woreczek wyciągnie też znajdującą się w daniu sól. Po dodaniu ryżu gotuj jeszcze potrawę kilkanaście minut. Po tym czasie możesz wyjąć woreczek ryżu.

Sposób na sałatkę

Wybór metody zależy od etapu, na jakim przesolisz potrawę. Jeśli jeszcze nie masz połączonych ze sobą składników, to wystarczy je po prostu przepłukać.

Jeśli sałatka jest już gotowa, to jedynym rozwiązaniem jest zrobienie większej ilości – w tym wypadku już nie dodajesz przypraw. Pamiętaj, że liczy się tu czas, trzeba dorobić sałatkę, zanim przyprawy zostaną wchłonięte przez składniki.

Jak złagodzić smak potrawy

Wystarczy odrobina większej ilości pieprzu lub ostrej papryki, a potrawa może być dla nas nie do przełknięcia. W takiej sytuacji znowu poratują nas produkty, które mamy w kuchni. Co zrobić, gdy potrawa jest za ostra? Proponujemy Ci 3 rozwiązania.

Sposób nr 1

Najprostszym rozwiązaniem, dzięki któremu możesz rozprawić się ze zbyt intensywnym smakiem dania, jest dodanie większej ilości wody lub składników. Do zupy dodaj więcej wody, do sosu bulionu, a do dania jednogarnkowego wkrój więcej warzyw. Do risotto warto dodać dodatkową porcję ryżu, a do spaghetti więcej makaronu.

Jeśli wyjdzie Ci za dużo potrawy, pamiętaj, że zawsze możesz ją zamrozić.

Sposób nr 2

Dobry sposób na zneutralizowanie ostrego smaku dań, których podstawą są pomidory. Kwaśny smak cytryny lub limonki idealnie komponuje się ze słodkim smakiem pomidorów, dlatego też warto dodać kilka kropel kwasu cytrynowego do potrawy.

Sposób nr 3

Ostry smak neutralizuje też słodycz. Dlatego do potraw, w których jest nadmiar ostrych przypraw, warto dodać trochę cukru lub miodu.

Jak poradzić sobie ze spalenizną

Przypalony ryż czy zupa to nie koniec świata. Oto triki, dzięki którym uratujesz przypalone danie.

W przypadku ryżu musisz wyrzucić spaloną część, a potem dodać pół szklanki białego wina – w ten sposób zneutralizujesz smak spalenizny.

Jeśli przypalisz zupę, to wystarczy, że dodasz do niej ćwiartkę cebuli, a potem chwilę pogotujesz.
Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan. Dowiesz się, jakie produkty kupisz u nas taniej.