Składniki:
- mąka tortowa Lewiatan – 2 szklanki
- cukier brązowy – 2 szklanki
- masło – kostka
- wiśnie z kompotu – litr
Sos:
- biały cukier – szklanka
- woda – 4 łyżki
- masło – 6 łyżek
- śmietana kremówka – ½ szklanki
- lody Jak Dawniej śmietankowe z wiśniami Braci Koral – opakowanie
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier oraz kawałki schłodzonego masła wymieszaj i wyrabiaj tak, aby powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepiać). Wstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie wydryluj i odsącz wiśnie. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż 1/3 ciasta, a następnie rozłóż na nim równą warstwę wiśni. Wierzch posyp resztą kruszonki. Wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni.
Sos:
Do rozgrzanego, głębokiego rondla wsyp cukier, a następnie dodaj wodę. Podgrzewaj, mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru (masa powinna mieć bursztynowy kolor). Dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj kremówkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, dodaj kulkę lodów i polej sosem.
Smacznego!
Wypróbuj także nasz przepis na wyśmienite naleśniki z porem, pieczarkami i serem.
Gazetki promocyjne Lewiatan – sprawdź nasze najnowsze promocje.
Polub nas na Facebooku.