Składniki:

  • mąka tortowa Lewiatan – 2 szklanki
  • cukier brązowy – 2 szklanki
  • masło – kostka
  • wiśnie z kompotu – litr

Sos:

  • biały cukier – szklanka
  • woda – 4 łyżki
  • masło – 6 łyżek
  • śmietana kremówka – ½ szklanki
  • lody Jak Dawniej śmietankowe z wiśniami Braci Koral – opakowanie

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier oraz kawałki schłodzonego masła wymieszaj i wyrabiaj tak, aby powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepiać). Wstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie wydryluj i odsącz wiśnie. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż 1/3 ciasta, a następnie rozłóż na nim równą warstwę wiśni. Wierzch posyp resztą kruszonki. Wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni.

Sos:

Do rozgrzanego, głębokiego rondla wsyp cukier, a następnie dodaj wodę. Podgrzewaj, mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru (masa powinna mieć bursztynowy kolor). Dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij rondel z ognia, dodaj kremówkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, dodaj kulkę lodów i polej sosem.

Smacznego!

 

Wypróbuj także nasz przepis na wyśmienite naleśniki z porem, pieczarkami i serem.

Gazetki promocyjne Lewiatan – sprawdź nasze najnowsze promocje.

Polub nas na Facebooku.