Palnik gastronomiczny to niezwykle przydatne urządzenie w każdej restauracji czy cukierni. Ten niewielki, ale praktyczny sprzęt służy opalaniu deserów, owoców czy mięsa, dzięki czemu można uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Niezbędny jest także do przygotowania słynnego creme brulee.

 

 

 

 

 

 

Do czego służy palnik gastronomiczny?

Palnik gastronomiczny to urządzenie wyposażone w pojemnik z gazem, którego tajemnicą jest mocny ogień o silnym strumieniu i bardzo wysokiej temperaturze, który można w sposób dość precyzyjny skierować na dania. Najczęściej kojarzy się z przypalaniem bezy lub przyrządzaniem słynnego deseru, jakim jest creme brulee. Jego sekretem jest zimny krem na spodzie i skarmelizowany wierzch składający się białka i cukru, który uzyskuje się za pomocą palnika tuż przed podaniem go na stół. Niemniej jednak palnik gastronomiczny służy również do opalania mięsa, pozbywania się włosów z golonki czy piór z tusz drobiowych. Doskonale sprawdza się także przy podawaniu flambirowanych potraw. Flambirowanie polega na polaniu mięsa wysokoprocentowym alkoholem i ich podpaleniu często na oczach gości, co daje niesamowite wrażenia wizualne. Urządzenie to można znaleźć także za barem. Dzięki niemu można efektownie przypalić owoce np. skórkę pomarańczy, limonki czy cytryny, które stanowią wspaniałą dekorację kolorowych i smacznych drinków.

Na co zwrócić uwagę wybierając palnik gastronomiczny?

Palnik gastronomiczny posiada szerokie zastosowanie w kuchni, za barem i w cukierni. Na rynku dostępne są różne modele w szerokiej ofercie cenowej. Nie warto jednak kierować się najniższą ceną, a wybrać niezawodne urządzenie pochodzące od sprawdzonych producentów wykonane z najwyższej jakości materiałów. Ponadto wybierając palnik gastronomiczny, warto zwrócić uwagę na:

  • możliwość regulacji płomieni– dzięki temu można dowolnie regulować jego długość, co daje większą precyzję i kontrolę nad procesem opalania bez obawy przypalenia potraw i deserów;
  • pojemnik z gazem – wymienny pojemnik po zużyciu wystarczy wyrzucić i zamontować nowy lub też wybrać palnik gastronomiczny z wytrzymałym stalowym pojemnikiem do ponownego nabijania gazem – ten rodzaj palnika posiada najczęściej stabilną podstawę, na której można go postawić;
  • automatyczny przycisk – po jego wciśnięciu płomień cały czas będzie miał tę samą długość, co sprawdzi się zwłaszcza w dużych cukierniach i restauracjach, gdzie używa się go bardzo często.
  • długość dyszy – im dłuższa dysza, tym mniejsze ryzyko poparzeń płomieniem oraz lepsza kontrola nad procesem przypalania; ważne, aby dysza zawsze była czysta i niezapchana kremem lub bezą, ponieważ wówczas palnik gastronomiczny przestanie działać prawidłowo i szybko się popsuje.