Szykujesz dla kogoś urodziny w ciepłe, wakacyjne dni? Jeśli tak, to oczywiście nie możesz zapomnieć o torcie. Czy jednak musi to oznaczać standardowy wypiek z polewą i dodatkami? Niekoniecznie! Kiedy za oknem upał, możesz zdecydować się na tort lodowy na imprezę! Jakie plusy ma takie rozwiązanie? Dlaczego warto na nie postawić? Jak przechowywać torty lodowe, aby zachowały wszystkie właściwości do najważniejszego momentu? Sprawdźmy!

Torty nie tylko urodziny

Tortów lodowych mamy na rynku całe mnóstwo. To konkretna kategoria dużych porcji lodów, które najczęściej są dodatkowo zdobione. Nie wszystkie jednak wyglądem przypominają prawdziwy tort. Niektóre wręcz znacząco się od niego różnią, dlatego trzeba podkreślić, że taka forma poczęstunku jest bardzo uniwersalna. Możesz podać ją nie tylko z okazji urodzin czy imienin, ale również rocznicy, fety na cześć zdanego egzaminu, czy po prostu na spotkaniu z rodziną/znajomymi. Takie typowe lody na imprezę. Możesz być pewien, że nikt nie odmówi słodkiego, zimnego deseru – zwłaszcza, gdy pogoda za oknem będzie zachęcała do zjedzenia czegoś orzeźwiającego.

Dlaczego torty lodowe?

Jednak uniwersalność tego typu kompozycji lodowych nie jest ich jedyną zaletą. Torcik lodowy jest coraz częściej wybierany na różne okazje między innymi dlatego, że:

  • chłodzi w ciepłe, wakacyjne dni,
  • kompozycje lodowe mogą przybierać najróżniejsze formy i kolory,
  • bazowa forma wcale nie musi być ostateczna – możesz ozdabiać ją dodatkami, takimi jak bita śmietana czy owoce,
  • nie wymaga wcześniejszego przyrządzania – wystarczy pójść do sklepu,
  • jest bardzo łatwy w porcjowaniu i podawaniu,
  • mimo wzrastającej popularności jest czymś nowym, nieszablonowym podczas przyjęć, co na pewno docenią biesiadnicy.

Poza tym, w tradycyjnych wypiekach nierzadko znajdują się składniki, na które ktoś może być uczulony. Jest to szczególnie istotne, gdy nie znamy zbyt dobrze gości, dla których przygotowujemy tort. W przypadku torcika lodowego takie ryzyko jest zdecydowanie mniejsze.

Jak przechowywać torty lodowe?

Wiemy już, że torcik lodowy jest bardzo ciekawą alternatywą na okazyjny deser i ma wiele zalet. Natomiast przeciwnicy tego rozwiązania z pewnością będą wskazywali na jedną wadę – nietrwałość i konieczność przechowywania w specjalnych warunkach do czasu podania na stół. No właśnie, w specjalnych – czyli jakich? Czy to rzeczywiście nastręcza sporo problemu? Okazuje się, że niekoniecznie. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

Po pierwsze, torcik lodowy bierzmy z lodówki na samym końcu zakupów – tak, by miał jak najmniej czasu na rozmrożenie się. Po drugie, możliwie jak najszybciej pakujemy go do torby termicznej, w której łatwiej przetrwa podróż. Po trzecie, po przyjściu do domu od razu wstawiamy go do zamrażarki. Natomiast przed podaniem, aby nie był twardy jak skała, warto potrzymać go około 15-30 minut w temperaturze pokojowej (w zależności od tego, jaki jest duży) lub 30-40 minut w lodówce. Pamiętajmy, że po rozmrożeniu lodów nie należy zamrażać ich ponownie!