Zapiekany bakłażan z sosem ziołowym

Zapiekany bakłażan z sosem ziołowym


Składniki:

  • • 1 bakłażan,
    • 2 szalotki lub 1 cebula,
    • kilka łyżek oliwy,
    • 20 dag pomidorów całych bez skórki Lewiatan,
    • 1 woreczek kaszy gryczanej Lewiatan,
    • 2 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan,
    • 15 dag mozzarelli,
    • kilka orzechów włoskich Lewiatan,
    • pieprz mielony Lewiatan,
    • 1 ząbek czosnku,
    • sól.

    Sos:

    jogurt Polski naturalny,
    • świeża bazylia,
    • świeże oregano,
    • papryka słodka Lewiatan,
    • sól i pieprz.


Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie posiekaj szalotki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z oliwą.
Pokrój mozzarellę i pomidory w kostkę.
W misce wymieszaj kaszę, szalotkę z czosnkiem i oliwą, pomidory i mozzarellę. Dodaj do składników rodzynki oraz orzechy. Całość dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Przekrój bakłażana na pół, a następnie usuń nasiona (jest to konieczne, by zrobić miejsce na farsz). Na bakłażana nałóż farsz.
Piecz całość przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie pokrój świeżą bazylię i oregano. Wymieszaj zioła z jogurtem w miseczce. Dodaj szczyptę papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Smacznego!


Interesują Cię nasze promocje? Chcesz być na bieżąco z naszymi konkursami i przepisami? Zaglądaj do aktualnej gazetki Lewiatan! Znajdziesz tam najświeższe informacje nie tylko o promocjach!