Przeterminowany jogurt, warzywa, które zbyt szybko straciły swoją świeżość, czy zepsute mięso – tego typu niemiłe niespodzianki często są konsekwencją złego przechowywania produktów w lodówce.

Jak układać produkty w lodówce? Co gdzie przechowywać w lodówce i na której półce? W dzisiejszym artykule odpowiemy na te pytania.

Górna półka

Górna półka to, wbrew pozorom, najcieplejsze miejsce. Dlatego też przestrzeń na tej półce powinna być zarezerwowana dla produktów, które mają długą trwałość. Przede wszystkim są to artykuły przechowywane w słoikach, najlepiej więc układać tam przetwory, takie jak dżemy, powidła etc. To też dobre miejsce do przechowywania dań lub produktów szczelnie zamkniętych, np.: umyty i zapakowany mix sałat.

Na najwyższej półce warto też przechowywać ciasta lub desery, które nie wymagają niskiej temperatury.

Środkowa półka

Przede wszystkim na tej półce przechowuj nabiał, z naciskiem na jogurty, które powinny być trzymane w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza. Oprócz tego środkowa półka jest miejscem, w którym warto trzymać gotowe dania, które wymagają jedynie odgrzania.

Pamiętaj, by nie wstawiać tutaj przygotowanych przez Ciebie dań, które są jeszcze ciepłe. W ten sposób zabierasz lodówce potrzebny chłód. Poczekaj, aż danie ostygnie, wtedy przełóż je z garnka lub patelni do plastikowego pojemnika i dopiero wtedy umieść je w lodówce.

Dolna półka

Najzimniejsze miejsce, przechowuj tam jedzenie, które szybko się psuje. Wymienić tutaj można: ryby, wędliny, mięso, a także pokrojone owoce lub warzywa, zarówno te świeże, jak i przechowywane w opakowaniu. Pamiętaj, by w tym drugim przypadku układać tutaj warzywa, które są już otwarte.

Mała rada, jeśli kupiłeś/aś owoce sezonowe, tj. maliny czy truskawki, nie myj ich przed włożeniem do lodówki. W ten sposób dłużej zachowają świeżość.

Szuflady i komory

Szuflady i komory, które znajdziesz na samym dole lodówki, to miejsca przeznaczone na świeże warzywa oraz owoce cytrusowe. Śmiało więc przechowuj tutaj m.in.: sałatę, szczypiorek lub rzodkiewkę. To również dobre miejsce, jeśli chcesz schłodzić napoje lub wino.

Warto wiedzieć, że nowoczesne modele lodówek mogą być wyposażone w system, który pozwala regulować temperaturę w szufladach. Sprawdź, czy Twoja lodówka nie ma takiej opcji.

Drzwi lodówki

Skoro już wiesz, co i gdzie przechowywać w lodówce oraz na której półce, to przyszedł czas, by opowiedzieć, co warto przechowywać na bocznych półkach. Jak układać produkty na drzwiach lodówki?

To idealne miejsce, w którym należy układać artykuły wymagające lekkiego schłodzenia. Wymienić tutaj można: butelki z napojami, sosy w słoikach, musztardę, majonez, ketchup etc. Jeśli chcesz mocniej schłodzić wino lub piwo – w takim razie lepiej włóż je do jednej z szuflad.

W górnej części możesz też przechowywać jajko lub masło.

Wiedza o tym, jak układać produkty w lodówce, pomoże Ci lepiej przechowywać jedzenie, tak aby artykuły spożywcze zachowały nie tylko dłużej swoją świeżość, ale też smak oraz składniki odżywcze.

Bądź na bieżąco z naszymi najnowszymi promocjami! Odwiedzaj naszą stronę i przeglądaj aktualną gazetkę Lewiatan, by móc codziennie korzystać z naszych niskich cen!