Kaczka to mięso obecne w polskiej tradycji kulinarnej od setek lat, ale współcześnie jest dość rzadko wykorzystywane w kuchni, zapewne ze względu na sporą zawartość tłuszczu – większą niż w innym drobiu. Niewiele osób jednak wie, że tłuszcz kaczki jest tym „zdrowym”, a dania z kaczką w roli głównej mogą stać się prawdziwym hitem podczas rodzinnego obiadu. Wykorzystaj przepis na piersi z kaczki z ziemniaczano-chrzanowym purée, a z pewnością zachwycisz gości i domowników.

Potrzebne składniki

  • 2 piersi z kaczki,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 szczypty soli i pieprzu,
  • ewentualnie 1-2 łyżki mleka,
  • do ozdobienia: 2 gałązki rozmarynu.

Przygotowanie

Dokładnie umyj piersi z kaczki i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj oliwą, przyprawami i odstaw na minimum 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie natnij skórę mięsa i połóż naciętą stroną do dołu na rozgrzanej patelni. Smaż na małym ogniu przez ok. 8 minut – aż delikatnie się zarumieni. Do smażenia nie potrzebny jest dodatkowy tłuszcz – wystarczy oliwa, którą natarłaś kaczkę oraz tłuszcz, który naturalnie znajduje się w mięsie. Następnie przewróć piersi na drugą stronę i smaż kolejne 8-10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię razem z mięsem z palnika, odłóż na bok i szczelnie przykryj. Niech mięso „leżakuje” przez ok. 10-15 minut. Takie „odpoczywanie” sprawi, że soki zostaną ponownie wchłonięte przez mięso i równomiernie się po nim rozprowadzą – dzięki temu będzie ono delikatniejsze i idealnie soczyste. Gotową kaczkę potnij na grube plastry i wyłóż na talerze. Udekoruj gałązkami rozmarynu.

Purée: Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź i stłucz je, a następnie dokładnie wymieszaj z chrzanem oraz masłem. Jeśli purée będzie za mało wilgotne, dodaj odrobinę podgrzanego mleka. Dopraw pieprzem i solą. Wyłóż na talerze.

Smacznego!

Tak usmażona i „leżakująca” w marynacie kaczka rozpływa się w ustach, a dodatek lekko pikantnego chrzanu i aksamitnego purée stanowi świetne uzupełnienie tego szlachetnego, tradycyjnego dania polskiej kuchni.