Potrawy na Wielkanoc

Potrawy na Wielkanoc

Żurek, faszerowane jajka czy biała kiełbasa to klasyczne dania, które co roku pojawiają się w domu większości Polaków na stole wielkanocnym. Jednak coraz więcej osób odchodzi od tradycji, przygotowując wariacje konwencjonalnych potraw lub wprowadzając dania, które pojawiają się w ich codziennym menu.

W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy zarówno na nowoczesne, jak i tradycyjne potrawy wielkonocne. Przeczytaj nasz tekst i sprawdź, które z nich warto przygotować na Wielkanoc.

Wielkanocne dania w tradycyjnym wydaniu

Żurek

Żurek jest daniem, bez którego ciężko wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie lub obiad. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą oraz jajkiem. Aby przygotować to danie, potrzebujesz:

Zakwas na żurek:

  • 1 szklanka żytniej mąki razowej,
  • skórka chleba razowego,
  • 4-5 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy zacznij od zakwasu. By go zrobić, musisz wsypać mąkę do szklanego naczynia i rozmieszać ją z odrobiną wody. Gdy utworzy się zawiesina, dodaj 1 litr przegotowanej wody i drobno posiekaną cebulkę, zmiażdżony i utarty z odrobiną soli czosnek oraz skórkę razowego chleba.  Wymieszaj dokładnie składniki, przykryj czystą, lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4 lub 5 dni. Potem zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Własnoręcznie przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Jeśli chodzi o zupę, to w pierwszej kolejności obierz, umyj i pokrój warzywa (czyli marchewkę i seler), a potem zalej je litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę przyprawy do żurku. Gotuj wszystko 20 minut.

Po 20 minutach wyjmij białą kiełbasę i pokrój ją w plasterki. Następnie pokrój w paski boczek, zrumień go na łyżce smalcu wraz z kiełbasą. Dokładnie umyj por, pokrój go drobno i przesmaż na rozgrzanym na patelce oleju.

Do zupy dodaj: boczek z kiełbasą, por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj wszystko 5-7 minut.

Następnie wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą, pieprzem i gotuj wszystko jeszcze 10 minut. Na końcu zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.

Jajka faszerowane w 2 odsłonach

Kolejnym daniem, bez którego niezwykle trudno wyobrazić sobie Wielkanoc są jajka faszerowane. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie ten popularny przepis w 2 odsłonach – jajka faszerowane pastą z tuńczyka i pastą z żółtego sera. Jakich składników potrzebujesz do przygotowania obu past?

Jajka faszerowane pastą z żółtego sera

  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki śmietany 18% Primo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • papryka konserwowa Lewiatan,
  • pieprz czarny Kamis.

Jaja faszerowane pastą z tuńczyka

  • 3 ugotowane na twardo jaja,
  • 3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju Lewiatan,
  • 1 łyżka chrzanu tartego Lewiatan,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól Kamis,
  • pieprz czarny Kamis.

Jajka faszerowane pastą z żółtego sera – sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, potem je obierz i pokrój na połówki. Wydrąż żółtka i przełóż je do miski. Dodaj tam ser żółty, śmietanę, posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki ugnieć dokładnie widelcem. Tak przygotowaną pastę dopraw solą i pieprzem, a następnie napełnij nią połówki jajek. Ułóż na nich kawałki papryki konserwowej jako element dekoracji.

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka – sposób przygotowania:

Ugotuj na twardo jajka, ostudź je i obierz ze skorupek. Następnie pokrój je na połówki, wydrąż żółtka i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj żółtka z majonezem. Tuńczyka odcedź, połącz z masą jajeczną i dodaj łyżkę chrzanu. Wszystko wymieszaj i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Wypełnij połówki jajek tak przygotowaną masą, a następnie udekoruj je natką pietruszki.

Nowoczesne alternatywy

Jeśli jesteś osobą, która lubi eksperymentować w kuchni i chętnie przyrządza nowe dania, to na pewno zainteresują Cię 2 nasze propozycje na wielkanocne dania. Jakie dania polecamy przygotować w to święto?

Zupa z rzeżuchy

Pierwszą naszą propozycją jest zupa z rzeżuchy – czyli rośliny, która mimo swoich właściwości odżywczych, pojawia się w menu większości Polaków w trakcie wiosny. Jakich składników potrzebujesz, by przygotować danie?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Następnie ugotuj je we wcześniej przygotowanym bulionie warzywnym. W tym samym czasie ugotuj również makaron krajankę według przepisu na opakowaniu.

Pod koniec gotowania ziemniaków, dodaj do niego ¾ pęczka rzeżuchy. Wszystko zagotuj, a potem zmiksuj.

Do przygotowanej zupy dodaj śmietanę i ponownie ją zmiksuj.

Do zupy dodaj makaron, posyp pozostałą rzeżuchą i podawaj.

Frankfurterki z serem feta

Na wielkanocnym stole warto też postawić frankfurterki z serem feta. To proste i mało czasochłonne danie, które na pewno przypadnie do gustu domownikom. Co potrzebujesz, by przygotować tę potrawę?

Składniki:

  • frankfurterki,
  • ser feta,
  • przyprawa do grilla,
  • szynka szwarcwaldzka,
  • czerwona marynowana papryka,
  • sos czosnkowy.

Sposób przygotowania:

Frankfurterki natnij do połowy po całej długości. W nacięcie włóż kawałek pokrojonego sera feta i cienki plasterek marynowanej papryki. Następnie zawiń kiełbaskę w cienkie plastry szynki.

Grilluj kiełbaski na średnio rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni przez 15 minut, często obracając frankfurterki wokół własnej osi. Podawaj z sosem czosnkowym.

Chcesz przygotować danie, które znalazłeś/aś w naszym artykule? Sprawdź naszą aktualną gazetkę Lewiatan i zobacz, które produkty kupisz u nas w promocji!