Naleśniki są jednym z najchętniej i najczęściej przyrządzanych dań. Smakują świetnie z wieloma różnymi nadzieniami i tym samym spełniają smakowe oczekiwania zarówno fanów słodkich deserów, jak i wytrawnych śniadań. To danie, które się nie nudzi! Jest uwielbiane przez dzieci i dorosłych, a jako że nie wymaga dużej ilości czasu, energii ani wielu składników, gości w kuchni każdego i nierzadko ratuje z obiadowej lub śniadaniowej opresji.

Tym razem dzielimy się przepisem na naleśniki z dżemem truskawkowym i kremem z budyniu waniliowego. To z jednej strony świetnie znane danie dzięki obecności dżemu, a z drugiej – zaskakujące za sprawą waniliowego budyniu. I na pewno bardzo słodkie!

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 torebki budyniu waniliowego,
  • 250 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru (ale tylko w przypadku niesłodzonego budyniu!),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • dżem truskawkowy
  • jeśli lubisz, dodaj jeszcze 2 łyżki likieru pomarańczowego.

Przygotowanie

Do dużej, suchej miski przesiej mąkę i dodaj mleko, jajka, cukier i sól. Przy pomocy rózgi lub miksera wymieszaj składniki na jednolite ciasto. Pod koniec dodaj roztopione, ostudzone masło i starannie je wmieszaj. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, możesz dodać odrobinę wody, najlepiej gazowanej, ale wystarczy też przegotowana i ostudzona woda z kranu. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 30-60 minut.

Budyń ugotuj na bazie mleka, zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, dodając do niego cukier, jeśli ten jest potrzebny. Po ugotowaniu ostudź. Wmieszaj w budyń serek mascarpone, ekstrakt z wanilii lub cukier wanilinowy oraz likier, jeśli go używasz i krótko, ale dokładnie wymieszaj – rózgą lub mikserem. Tak, by składniki się połączyły.

Rozgrzej patelnię, a ciasto przemieszaj. Do naleśnikowej patelni nie potrzebujesz tłuszczu, ale na standardowej warto rozsmarować dosłownie odrobinę oleju, najlepiej pędzelkiem, a ewentualny nadmiar zebrać przy pomocy papierowego ręcznika. Usmaż cienkie placki. Naleśniki przekładaj kremem budyniowym i dżemem. Kolejność jest dowolna, a ilość nadzienia dopasuj do swoich upodobań. Naleśniki najlepiej smakują na ciepło, dlatego jeśli placki zdążą wystygnąć, podgrzej je na patelni chwilę przed podaniem.

Smacznego!