Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej Lewiatan
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na nadzienie:

  • budyń śmietankowy Delecta
  • 450 ml mleka 2%
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g malin
  • połówki brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
  • kilka listków mięty
  • 8 foremek na babeczki o średnicy 5 cm
  • 8 papierowych foremek na babeczki (papilotek)

Sposób przygotowania:

Ciasto: dokładnie i szybko zagnieć wszystkie składniki. Następnie owiń przygotowaną masę w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W międzyczasie powkładaj papilotki do foremek na babeczki. Kiedy upłynie godzina, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 8 części i wyklej nimi dno oraz boki foremek.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw foremki z ciastem. Piecz je około 15-20 minut, aż do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź babeczki i wyjmij je z foremek.

Nadzienie: umyj i osusz owoce, brzoskwinie odsącz, a następnie pokrój na kawałki.

Wymieszaj budyń z połową szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej do niego rozprowadzony budyń, a następnie gotuj przez chwilę. Przykryj budyń folią, by nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia.

Następnie napełnij babeczki budyniem, udekoruj owocami i miętą.

Smacznego!


Więcej przepisów: Gotuję z Lewiatanem!

Najnowsze promocje: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku