Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej Lewiatan
- 80 g cukru pudru
- 120 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na nadzienie:
- budyń śmietankowy Delecta
- 450 ml mleka 2%
- 3 łyżki cukru
- 400 g malin
- połówki brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
- kilka listków mięty
- 8 foremek na babeczki o średnicy 5 cm
- 8 papierowych foremek na babeczki (papilotek)
Sposób przygotowania:
Ciasto: dokładnie i szybko zagnieć wszystkie składniki. Następnie owiń przygotowaną masę w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. W międzyczasie powkładaj papilotki do foremek na babeczki. Kiedy upłynie godzina, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na 8 części i wyklej nimi dno oraz boki foremek.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw foremki z ciastem. Piecz je około 15-20 minut, aż do momentu, gdy ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź babeczki i wyjmij je z foremek.
Nadzienie: umyj i osusz owoce, brzoskwinie odsącz, a następnie pokrój na kawałki.
Wymieszaj budyń z połową szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej do niego rozprowadzony budyń, a następnie gotuj przez chwilę. Przykryj budyń folią, by nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia.
Następnie napełnij babeczki budyniem, udekoruj owocami i miętą.
Smacznego!