Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 200 g mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • dwie łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • 15 dag migdałów łuskanych Lewiatan
  • 15 dag obranych orzechów włoskich Lewiatan
  • 4 niedojrzałe banany
  • 4 łyżki Lodów Jak Dawniej bakaliowych
  • 5 łyżek startej czekolady gorzkiej Lewiatan

Sposób przygotowania:

Przygotowanie deseru zacznij od wymieszania mikserem mleka, mąki, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego oraz wiórków kokosowych.

Następnie obierz banany, przetnij je wzdłuż na połówki oraz obtocz we wcześniej przygotowanym cieście.

Rozgrzej masło klarowane na patelni, smaż na nim banany z każdej strony do momentu, aż będą rumiane.

Rozgnieć w moździerzu orzechy i migdały.

Na talerzu ułóż po dwa banany, połów obok łyżkę lodów i posyp bakaliami i startą czekoladą.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!


Szukasz więcej przepisów? Odwiedź Gotuję z Lewiatanem!

Niskie ceny, atrakcyjne promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Twoje źródło informacji o Lewiatanie: Facebook