Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 30 dag surowej białej kiełbasy Sokołów
- 10 dag boczku wędzonego
- 10 dag kiełbasy śląskiej
- dwie małe cebule
- 5 łyżeczek chrzanu tartego Lewiatan
- 25 ml śmietany Primo 18%
- 3 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
- kilka ziarenek ziela angielskiego Lewiatan
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego Lewiatan
- sól
- pieprz
- świeże zioła
- 2 łyżki oleju Bakoma-Komagra
- cytryna
Sposób przygotowania:
Pokrój boczek i kiełbasę śląską. Na patelni rozgrzej olej Bakoma-Komagra i podsmaż na nim wędliny, aż będą rumiane. Cebulę przekrój na pół, a następnie podpiecz je na suchej patelni. Białą kiełbasę włóż do garnka i dodaj podsmażone wędliny oraz cebulę.
Dodaj ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, a następnie przecedź wywar.
Wymieszaj śmietanę z mąką. Do wywaru dodaj chrzan i wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Wszystko gotuj przez około 15 minut. Dopraw wywar solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj do wywaru wcześniej ugotowane wędliny.
Zupę podawaj z jakiem i świeżymi ziołami.
Smacznego!
Chcesz przygotować barszcz biały na chrzanie? Zajrzyj do naszej gazetki Lewiatan i sprawdź, które produkty z przepisu kupisz u nas taniej!