Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 30 dag surowej białej kiełbasy Sokołów
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kiełbasy śląskiej
  • dwie małe cebule
  • 5 łyżeczek chrzanu tartego Lewiatan
  • 25 ml śmietany Primo 18%
  • 3 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • kilka ziarenek ziela angielskiego Lewiatan
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego Lewiatan
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła
  • 2 łyżki oleju Bakoma-Komagra
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Pokrój boczek i kiełbasę śląską. Na patelni rozgrzej olej Bakoma-Komagra i podsmaż na nim wędliny, aż będą rumiane. Cebulę przekrój na pół, a następnie podpiecz je na suchej patelni. Białą kiełbasę włóż do garnka i dodaj podsmażone wędliny oraz cebulę.
Dodaj ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, a następnie przecedź wywar.
Wymieszaj śmietanę z mąką. Do wywaru dodaj chrzan i wcześniej przygotowaną śmietanę z mąką. Wszystko gotuj przez około 15 minut. Dopraw wywar solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj do wywaru wcześniej ugotowane wędliny.
Zupę podawaj z jakiem i świeżymi ziołami.

Smacznego!


Chcesz przygotować barszcz biały na chrzanie? Zajrzyj do naszej gazetki Lewiatan i sprawdź, które produkty z przepisu kupisz u nas taniej!