Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka 2% Mlekovita
  • łyżka masła do ciasta
  • pół kostki do smażenia
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g białego serka kremowego
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan
  • słoik dżemu truskawkowego Łowicz

Sposób przygotowania:

Ciasto: Zacznij od oddzielenia żółtek od białek i przesiania mąki. Gdy to już zrobisz, wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, solą i łyżką masła, aż masa będzie gładka. Odstaw ciasto na 30 minut.

Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie połącz ją z ciastem.

Następnie rozpuść odrobinę masła na patelni. Nakładaj ciasto, pamiętaj jednak, by przed każdym nałożeniem ciasta je zamieszać. Jeśli ciasto nieco opadnie – ubij je wtedy trzepaczką.

Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.

Farsz: Sparz wrzątkiem rodzynki. Utrzyj starannie oba rodzaje serków, dodaj do nich odciśnięte rodzynki. Całość wymieszaj.

Gdy upieczesz naleśniki, posmaruj je przygotowanym kremem i złóż ciasto w trójkąt.

Zanim podasz, ułóż naleśnik na talerzach i udekoruj dżemem.

Smacznego!


Najnowsze przepisy: Gotuję z Lewiatanem!

Aktualne promocje: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku