Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan,
- 3 jajka,
- 2 żółtka,
- 2 niepełne szklanki mleka 2% Mlekovita,
- łyżka masła do ciasta,
- pół kostki do smażenia,
- łyżka cukru pudru,
- szczypta soli.
Farsz:
- 200 g białego serka kremowego,
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego,
- 2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan,
- słoik dżemu truskawkowego Łowicz.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Zacznij od oddzielenia żółtek od białek i przesiania mąki. Gdy to już zrobisz, wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, solą i łyżką masła, aż masa będzie gładka. Odstaw ciasto na 30 minut.
Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie połącz ją z ciastem.
Następnie rozpuść odrobinę masła na patelni. Nakładaj ciasto, pamiętaj jednak, by przed każdym nałożeniem ciasta je zamieszać. Jeśli ciasto nieco opadnie – ubij je wtedy trzepaczką.
Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
Farsz: Sparz wrzątkiem rodzynki. Utrzyj starannie oba rodzaje serków, dodaj do nich odciśnięte rodzynki. Całość wymieszaj.
Gdy upieczesz naleśniki, posmaruj je przygotowanym kremem i złóż ciasto w trójkąt.
Zanim podasz, ułóż naleśnik na talerzach i udekoruj dżemem.
Smacznego!
Najnowsze przepisy: Gotuję z Lewiatanem!
Aktualne promocje: gazetka Lewiatan!
Polub nas na Facebooku