Składniki na słodko:

  • 4 bułeczki mleczne Lewiatan
  • 1 słodkie jabłko
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g stopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na słono:

  • 4 bułeczki mleczne Lewiatan
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Lewiatan
  • papryka słodka Lewiatan
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz czarny Lewiatan
  • 200 g startego sera żółtego
  • ketchup pikantny Lewiatan

Sposób przygotowania:

Na słodko:

Obierz i pokrój na małe kawałki jabłko. Następnie skrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem.

Natnij delikatnie nożem każdą z bułek, ale pamiętaj, by nie przekroić je na pół. Do tak przygotowanej kieszonki włóż delikatnie kilka kawałków jabłka.

Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Bułeczki ułóż na blaszce, polej je stopionym masłem i piecz ok. 15 minut.

W międzyczasie zrób sos waniliowy. W tym celu wymieszaj dokładnie mleko, mąkę oraz cukierni waniliowy. Zagotuj sos, aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polej upieczone bułeczki.

Na słono:

Przekrój na pół bułeczki, posmaruj je odrobiną przecieru pomidorowego, a następnie posyp ziołami. Na każdej połówce ułóż plasterek kiełbasy, czerwonej papryki i cebuli. Całość posyp grubo startym serem.

Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Ułóż bułeczki na blaszce i piecz je ok. 15 minut, aż ser się zarumieni. Podawaj z ketchupem.

Smacznego!


Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji: Gotuję z Lewiatanem!

Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!

Polub nas na Facebooku