Składniki na słodko:
- 4 bułeczki mleczne Lewiatan
- 1 słodkie jabłko
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g stopionego masła
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na słono:
- 4 bułeczki mleczne Lewiatan
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego Lewiatan
- papryka słodka Lewiatan
- oregano
- bazylia
- pieprz czarny Lewiatan
- 200 g startego sera żółtego
- ketchup pikantny Lewiatan
Sposób przygotowania:
Na słodko:
Obierz i pokrój na małe kawałki jabłko. Następnie skrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
Natnij delikatnie nożem każdą z bułek, ale pamiętaj, by nie przekroić je na pół. Do tak przygotowanej kieszonki włóż delikatnie kilka kawałków jabłka.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Bułeczki ułóż na blaszce, polej je stopionym masłem i piecz ok. 15 minut.
W międzyczasie zrób sos waniliowy. W tym celu wymieszaj dokładnie mleko, mąkę oraz cukierni waniliowy. Zagotuj sos, aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem polej upieczone bułeczki.
Na słono:
Przekrój na pół bułeczki, posmaruj je odrobiną przecieru pomidorowego, a następnie posyp ziołami. Na każdej połówce ułóż plasterek kiełbasy, czerwonej papryki i cebuli. Całość posyp grubo startym serem.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Ułóż bułeczki na blaszce i piecz je ok. 15 minut, aż ser się zarumieni. Podawaj z ketchupem.
Smacznego!
Więcej przepisów i kulinarnych inspiracji: Gotuję z Lewiatanem!
Najnowsze promocje znajdziesz w gazetce Lewiatan!
Polub nas na Facebooku