Składniki:
- 6 dużych cebul
- 350 g mielonej wieprzowiny
- sucha bułka kajzerka
- mleko 1,5 proc. Lewiatan do namoczenia bułek
- 2 jajka
- 30 g masła klarowanego Mlekovita
- sól i pieprz mielony Lewiatan
- 100 g sera żółtego do posypania
Sposób przygotowania:
Obierz cebule oraz podgotuj je przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Poczekaj, aż ostygną, a następnie zetnij wierzch każdej i wydrąż środek tak, by zostawić dwie warstwy miąższu.
Wydrążony miąższ zmiel, a potem podsmaż na maśle. Dodaj do niego mięso i dopraw do smaku. Całość podsmażaj ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij farsz z gazu i zostaw go do ostudzenia.
W międzyczasie namocz bułkę w mleku i gdy zmięknie, dodaj do farszu wraz z jajkami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nadziej cebule farszem, posyp startym serem i piecz do momentu, aż cebule się zrumienią.
Smacznego!
Najnowsze przepisy na wyciągnięcie ręki- Gotuję z Lewiatanem!
Gazetka Lewiatan bądź na bieżąco z promocjami
Polub nas na Facebooku