Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego Henglein
  • jajko

Nadzienie nr 1:

  • 5 łyżek powideł śliwkowych Lewiatan

Nadzienie nr 2:

  • opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 400 ml mleka Lewiatan 3,2 proc

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności przygotuj nadzienie nr 2. W tym celu rozpuść opakowanie budyniu w 200 ml chłodnego mleka (my polecamy mleko Lewiatan lub Mlekovita ). Pozostałe 200 ml mleka podgrzej. Gdy będzie już gorące, dodaj do niego rozpuszczony budyń. Wszystko dokładnie mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia.

Następnie rozwiń ciasto francuskie i podziel je na pół. Pierwszą połowę podziel na mniejsze kwadraty. Na środek każdego z tych kwadratów nałóż łyżeczkę powideł (jako zamiennik możesz wykorzystać dżem truskawkowy Łowicz) i zawiń ciasto w kształt trójkąta. Ważne jest, by docisnąć boki widelcem.

Teraz przyszykuj drugą połowę ciasta. W tym celu podziel je na prostokąty. Na bok każdego prostokąta połóż odrobinę budyniu. Ciasto złóż na pół, a boki dociśnij dokładnie widelcem.

Roztrzep jajko i posmaruj nim każde ciasteczko. Jeśli chcesz, możesz przystroić je płatkami migdałów, orzechami włoskimi lub cynamonem.

Ciastka piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta ciasta francuskiego, które znajdziesz na opakowaniu.

Na koniec przełóż ciasteczka na półmisek i zaczekaj, aż przestygną.

Smacznego!

Zdecydowałeś się ozdobić ciasteczka płatkami migdałów lub orzechami włoskimi? Sprawdź, czy znajdziesz bakalie w promocji w sklepach Lewiatan! W tym celu zajrzyj do naszej gazetki!


źródło filmu: Gotuj z Lewiatanem – www.lewiatan.pl – Dziękujemy!