Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szklanka wody
  • 500 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • otręby do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Pokrusz drożdże na małe kawałki, a następnie utrzyj je z cukrem, łyżką mąki i taką ilością wody, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wyrabiaj ciasto, aż do momentu, w którym będzie łatwo odchodzić od dłoni oraz ścianek miski. Następnie odłóż miskę z ciastem w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Odstaw na minimum 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wysmaruj oliwą okrągłą formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie i wysyp otrębami. Umieść w formie ciasto, przykryj, a potem wstaw do zimnego piekarnika. Dopiero teraz nastaw piekarnik na 250 stopni i piecz chleb 1 godzinę i 15 minut.

Smacznego!


 

Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!

Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku