Zobacz aktualną gazetkę!

Bądź na bieżąco z nowościami!

Obserwuj nas na Instagramie!

Domowy chleb na drożdżach

Składniki:

  • 50 g drożdży;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • Szklanka wody;
  • 500 g mąki pszennej razowej typ 2000;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 2 łyżki oliwy;
  • otręby do wysypania formy.

 


Sposób przygotowania:

Pokrusz drożdże na małe kawałki, a następnie utrzyj je z cukrem, łyżką mąki i taką ilością wody, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i resztę wody. Wyrabiaj ciasto, aż do momentu, w którym będzie łatwo odchodzić od dłoni oraz ścianek miski. Następnie odłóż miskę z ciastem w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Odstaw na minimum 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wysmaruj oliwą okrągłą formę do pieczenia lub żaroodporne naczynie i wysyp otrębami. Umieść w formie ciasto, przykryj, a potem wstaw do zimnego piekarnika. Dopiero teraz nastaw piekarnik na 250 stopni i piecz chleb 1 godzinę i 15 minut.

Smacznego!


 

Przepisy i pomysły na codzienne dania: Gotuję z Lewiatanem!

Bądź na bieżąco z promocjami: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku

 

2019-10-23T09:53:35+02:00