Składniki:
- 400 g mąki pszennej wrocławskiej Lewiatan
- 4 jajka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wysyp mąkę na stolnicę lub blat, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne oraz lekko twarde. W razie, gdyby wyszło zbyt suche, dodaj odrobinę wody.
Następnie zawiń ciasto w foliowy woreczek. Włóż je na 20 minut do lodówki.
Po upływie 20 minut wyciągnij ciasto i podziel je na części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek – najlepiej o grubości 1 mm, podsypując je minimalnie mąką. Następnie rozwałkowane i lekko posypane mąką ciasto pozostaw na 5 minut na stolnicy. Pamiętaj, by pozostałe części ciasta przykryć folią.
Po upływie 5 minut zwiń rozwałkowany placek w luźny rulon, a następnie pokrój go na paseczki. Gdy już to zrobisz, uzyskasz makaron nitki. Możesz też zrobić tagliatelle – wystarczy, że pokroisz ciasto na szerokość ok. 1 cm.
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Przygotuj tradycyjny rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem!
Gazetka Lewiatan bądź na bieżąco z promocjami
Polub nas na Facebooku