Składniki:
- 500 g fasoli Piękny Jaś Lewiatan
- 200 g wieprzowego Kabanosa Tarczyński exclusive
- 2 cebule
- 2 liście laurowe Lewiatan
- puszka pomidorów całych bez skórki Lewiatan
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
- majeranek Lewiatan
- sól
- pieprz mielony Lewiatan
Sposób przygotowania:
Fasolę mocz w wodzie minimum 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Potem odcedź, dodaj liście laurowe i zalej niewielką ilością wody. Gotuj na niewielkim ogniu.
Następnie pokrój w kostkę kabanosy, a następnie podsmaż je na patelni. Wrzuć kabanosy do gotującej się fasoli.
Gdy fasola zacznie robić się miękka, dołóż koncentrat oraz pomidory z puszki. Potem pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Na patelnię wsyp mąkę, mieszaj, aż całość się nabierze złocistego koloru.
Do zasmażki dodaj łyżkę wody i wlej całość do garnka z fasolą, cały czas mieszając.
Na sam koniec dodaj do zupy majeranek, sól i pieprz.
Smacznego!