Składniki:
- 30 dag drobiu (np. pierś lub 2-3 udka kurczaka)
- 2 marchewki
- 20 dag groszku konserwowego Dawtona
- 20 dag kukurydzy konserwowej Dawtona
- 10 g żelatyny
- 4 jajka na twardo
- 2 liście laurowe Lewiatan
- 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
- 4 ziarna pieprzu ziarnistego Lewiatan
- sól
- świeża pietruszka
Sposób przygotowania:
Opłucz kurczaka, obierz marchewkę i odcedź warzywa konserwowe. Wszystko włóż do rondla i wlej tyle wody, by przykryła mięso oraz warzywa. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko gotuj przez 30 minut.
Potem wyjmij mięso i warzywa. Odcedź bulion oraz odlej 500 ml.
Gdy warzywa i mięso ostygną, pokrój je w niewielką kostkę. W międzyczasie obierz ugotowane na twardo jajka i przekrój je na pół.
Do foremek włóż: świeżą pietruszkę, połówki z jajek, warzywa oraz kurczaka. Odmierzony bulion zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj do niego żelatynę i mieszaj tak długo, aż się ona rozpuści.
Ostudzonym bulionem zalej foremki i kiedy całkowicie ostygną, włóż je do lodówki na całą noc.
Gotowe galaretki przystrój cytryną oraz świeżą pietruszką.
Smacznego!
Gazetka Lewiatan to najlepsze źródło informacji odnośnie promocji. Sprawdź naszą gazetkę i kupuj produkty w niskich cenach!