Składniki:

  • 30 dag drobiu (np. pierś lub 2-3 udka kurczaka)
  • 2 marchewki
  • 20 dag groszku konserwowego Dawtona
  • 20 dag kukurydzy konserwowej Dawtona
  • 10 g żelatyny
  • 4 jajka na twardo
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego Lewiatan
  • sól
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Opłucz kurczaka, obierz marchewkę i odcedź warzywa konserwowe. Wszystko włóż do rondla i wlej tyle wody, by przykryła mięso oraz warzywa. Dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko gotuj przez 30 minut.
Potem wyjmij mięso i warzywa. Odcedź bulion oraz odlej 500 ml.
Gdy warzywa i mięso ostygną, pokrój je w niewielką kostkę. W międzyczasie obierz ugotowane na twardo jajka i przekrój je na pół.
Do foremek włóż: świeżą pietruszkę, połówki z jajek, warzywa oraz kurczaka. Odmierzony bulion zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj do niego żelatynę i mieszaj tak długo, aż się ona rozpuści.
Ostudzonym bulionem zalej foremki i kiedy całkowicie ostygną, włóż je do lodówki na całą noc.
Gotowe galaretki przystrój cytryną oraz świeżą pietruszką.

Smacznego!


Gazetka Lewiatan to najlepsze źródło informacji odnośnie promocji. Sprawdź naszą gazetkę i kupuj produkty w niskich cenach!