Składniki:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 20 dag grochu łuskanego Lewiatan
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki oleju Bakoma-Komagra
  • przyprawy Lewiatan: 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, sól, cukier

Sposób przygotowania:

Zalej groch litrem gorącej wody i odstaw do napęcznienia na 2 godziny. W międzyczasie i opłucz grzyby, zalej je 2 szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.

Odcedź groch, zalej świeżą gorącą wodą, dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.

Następnie odcedź grzyby – ale nie wylewaj wody — i pokrój je w paseczki. Posiekaj kapustę, włóż ją do rondla, a potem zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Pokrój cebule w pasterki, a potem zeszklij na oleju. Tak przygotowaną cebulę dodaj do kapusty, a całość wymieszaj.

Na samym końcu dodaj miękki groch i pozostały olej. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i duś razem przez 10 minut. Przypraw do smaku pieprzem.

Smacznego!


 

Gotuję z Lewiatanem na święta!

To kupisz u nas taniej: gazetka Lewiatan!

Polub nas na Facebooku