Składniki:
- 1,2 kg kiszonej kapusty
- 2-3 cebule
- 20 dag grochu łuskanego Lewiatan
- 5 dag suszonych grzybów
- 1/3 szklanki oleju Bakoma-Komagra
- przyprawy Lewiatan: 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, sól, cukier
Sposób przygotowania:
Zalej groch litrem gorącej wody i odstaw do napęcznienia na 2 godziny. W międzyczasie i opłucz grzyby, zalej je 2 szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Odcedź groch, zalej świeżą gorącą wodą, dodaj szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie odcedź grzyby – ale nie wylewaj wody — i pokrój je w paseczki. Posiekaj kapustę, włóż ją do rondla, a potem zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Pokrój cebule w pasterki, a potem zeszklij na oleju. Tak przygotowaną cebulę dodaj do kapusty, a całość wymieszaj.
Na samym końcu dodaj miękki groch i pozostały olej. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i duś razem przez 10 minut. Przypraw do smaku pieprzem.
Smacznego!