Składniki:
- 4 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan
- pół opakowania Mojej do pieczenia Lewiatan
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 8 jabłek
- cynamon
- cukier puder
- migdały płatki Lewiatan
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jabłecznika zacznij od wymieszania margaryny Moja do pieczenia wraz z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka i całość dokładnie zagnieć.
Gdy ciasto będzie wyrobione, przełóż je do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie pokrój jabłka w niewielką kostkę, a następnie przełóż je do garnka. Podlej je odrobiną wody, dodaj łyżkę cukru, cynamon i duś je na średnim ogniu.
Wyciągnij ciasto i podziel je na 2 części.
Pierwszą ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Dodaj podduszone jabłka z cynamonem.
Z drugiej części ciasta przygotuj kruszonkę i ułóż ją na jabłkach.
Piecz ciasto przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczony jabłecznik posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z naszymi promocjami? A może interesują Cię wysokiej jakości produkty w dobrej cenie? Zajrzyj do naszej aktualnej gazetki Lewiatan – to doskonałe źródło informacji o promocjach sieci sklepów Lewiatan.